Dues dates estan marcades en vermell al calendari d'ERC de cara a les properes setmanes: el 19 i el 21 de desembre. El primer és el dia en què es farà públic el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i el segon, la celebració del Congrés Nacional d'ERC, on els militants debatran i votaran la nova ponència estratègica del partit que ha de marcar l'estratègia pels propers anys.

El que passi aquests dies serà decisiu pel desenllaç de la negociació oberta amb el PSOE per intentar que els republicans facilitin un govern de Pedro Sánchez. La mateixa secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, assegurava aquest diumenge en una entrevista al diari Ara que és "molt difícil" que hi hagi un acord, com a mínim, abans del 19 de desembre. 

Vilalta assenyala aquest calendari com a principals condicionants i explica que actualment s'està "lluny de l'acord". En tot cas, ha dit que caldria "un moviment molt ràpid" del govern espanyol per fer-ho possible però ha insistit que ERC no té pressa i que "l'important no és un acord ràpid sinó que sigui ferm i amb compromisos clars". 

Com si respongués a la portaveu d'ERC, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també insisteix en una entrevista a La Razón que "no hi ha pressió" per arribar a un acord abans d'una data en concret però ha admès que "tot depèn" dels republicans. Iceta demana "no posar-se pressió respecte al temps per a aconseguir-lo, o si ha de ser un acord d'investidura o ha d'anar més enllà per a donar estabilitat".

Els republicans demanen una taula de negociació amb un compromís explícit amb quatre potes: "que sigui bilateral entre governs, que es pugui parlar de tot, que hi hagi un calendari i unes garanties de compliment". I volen acompanyar aquest espai amb una desactivació de la via repressiva: "Només que cessi una mica la repressió valdrà la pena. Volem que cessi del tot, però hem d'activar aquesta via política".

Iceta demana que primer es doni "l'oportunitat al govern de començar a caminar i funcionar" i creu que mantenir un acord més enllà de la investidura "sempre és possible" i "depèn de les dues parts". 

Ara mateix, les mirades estan posades en la cita del proper dimarts, quan els negociadors dels dos partits es reuniran a Barcelona, després d'haver celebrat ja dues trobades a Madrid.