La tercera reunió dels equips negociadors del PSOE i Esquerra Republicana tindrà lloc a Barcelona. Després de dues trobades a Madrid, els socialistes viatjaran fins a la capital catalana. Així ho ha confirmat el president en funcions Pedro Sánchez en una conversa informal amb periodistes durant l'aniversari de la Constitució. El dirigent socialista s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a una investidura entre finals de desembre o, a tot estirar, principis de gener. També ha defensat que aquesta ha de ser "la legislatura que encarrili el problema de Catalunya" a través de "mecanismes" previstos al text constitucional.

Després de l’acte institucional, Pedro Sánchez ha subratllat un cop més la necessitat de formar govern tan aviat com sigui possible. En aquest sentit, ha obert el ventall, als dies posteriors a Nadal, o bé ja el gener. Tot dependrà de si s’assegura els suports d’Esquerra Republicana. A La Moncloa són moderadament optimistes. El líder del PSOE ha defensat, sense concretar, que a la Constitució hi ha previstos “mecanismes” que permetin enfrontar el “conflicte polític” català. No ha tancat la porta a una reforma constitucional, tot i que tot "pas a pas".

Fonts socialistes emmarquen la reunió a Barcelona dins la normalitat. “Si es fa a Barcelona no és perquè sigui una concessió o un gest”, aclareixen. De fet, la portaveu socialista Adriana Lastra s’ha desplaçat a diversos punts de l’Estat per a negociar els suports, com ara Cantàbria o les Canàries. En la trobada a la capital catalana esperen arribar més lluny. Admeten que amb inversions no n'hi ha prou, sinó que cal agafar el conflicte polític per les banyes.

Pedro Sánchez, optimista per les negociacions amb ERC, ha volgut deixar clar que no hi haurà terceres eleccions. Amb tot, el líder socialista no ha deixat de mirar cap a la resta d’actors polítics, inclosos els de la dreta. A Ciutadans li ha tornat a demanar que aclareixi si manté l’aliança amb l’extrema dreta o, pel contrari, esdevé part de la solució. Del PP de Pablo Casado ha trobat a faltar més “sentit d’Estat”.

“No se soluciona en una investidura”

Fonts del govern de Pedro Sánchez han subtarllat que el problema polític català no es resoldrà en una investidura, sinó que també és una qüestió “a mig i llarg termini”. En aquesta línia, assenyalen que “l’important d’un acord no és el camí, sinó la finalitat”. Per això fan una defensa del “diàleg” i del “canvi de formes en la polítiques”. Sobre les converses amb ERC destaquen que “anem bé” i valoren “que s’han assegut i es manté la discreció”.

Gairebé tot el govern dissenyat

Després de reunir-se aquest dijous a La Moncloa, en la conversa amb periodistes, Pedro Sánchez ha volgut agrair l’actitud constructiva i responsable de Podemos després del preacord de govern de coalició. Ha assegurat que, mentre la dreta no és cap alternativa, aquest projecte pot dur a una estabilitat de quatre anys. En aquests moments han dissenyat gairebé tota l’estructura de govern i ara se centren en el programa. L’estan negociant María Jesús Montero per part del PSOE i Pablo Echenique per part de Podemos.