La periodista Pilar Rahola, el professor de Ciències polítiques de la Universitat de Princeton Carles Boix i l'economista Germà Bel han protagonitzat un intens debat a les xarxes que ha impulsat el sociòleg Salvador Cardús. Cardús ha fet una piulada en què considerava: "Avui és un bon dia per tal que els diputats independentistes a Madrid abandonin els seus escons". Cardús fa aquesta valoració l'endemà que es compleixi un any d'empresonament d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Acte seguit, el professor de Princeton Carles Boix li ha replicat dient que estava en desacord: "Cal que els diputats independentistes hi continuïn, que facin d'altaveu de la injustícia que veiem, i que votin no a tot", ha apuntat Boix.

Al debat s'hi ha sumat la periodista Pilar Rahola per mostrar el seu suport a les paraules de Cardús, i per avalar que ella també creu que els diputats de Madrid haurien d'abandonar els seus escons. La periodista assegura que cal "Un gest contundent de rebuig. Anar a votar no i parlar".

Carles Boix segueix convençut que els líders polítics independentistes han de ser presents al Congrés, però Rahola defensa la seva posició indicant que "ara el gest de rebuig és plantar-los".

L'últim a entrar al debat ha estat l'economista Germà Bel, i ho ha fet per donar suport a les paraules de Carles Boix: "No es bloqueja igual no anar-hi que anant-hi", ha puntualitzat.

La periodista segueix defensant la plantada al Congrés perquè creu que "fent declaracions" no n'hi ha prou, ja que "l´hora és molt greu i caldria més estratègia i menys paraules".

Bel dona la raó a Rahola sobre que cal més estratègia i més paraules, però al mateix temps assegura que "la incapacitat de fer coses efectives atesa la manca d'unitat d'acció no ens pot portar a sublimar 'gestos' que poden arribar a tenir efectes adversos".

Rahola envia un missatge de tranquil·litat pel que fa a la unitat d'acció perquè creu que "vindrà donada, de manera inevitable, per la repressió". Tot i això, està preocupada per si un cop s'han conegut les acusacions contra els presos polítics "la vida continua amb normalitat", per això defensa "un gest a Madrid".

Per la seva banda, Germà Bel creu que no es discutirà sobre Catalunya al Congrés fins que "passin les municipals, per molta repressió que hi hagi".

Finalment, Rahola es mostra confiada que el Consell per la República i la Crida ajudin a crear unitat, Bel li dona la raó però demana que la Crida "no quedi guardada en formol". La periodista li assegura que això no passarà. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat