CUP-Baños-Serra-1

La jornada de debat nacional que la CUP celebra a Manresa ha tancat la primera part pocs minuts després de les dues del migdia. Fins ara pinten bastos per investir Artur Mas amb el seu suport, però és massa aviat per dir-ho. Algunes camisas viejas de la CUP no descarten res. "Ara és imprevisible", comenten a El Nacional.

Hi han intervingut membres de la comissió negociadora, membres del secretariat, diputats i representants territorials. Els arguments i posicions sobre la investidura han estat previsibles. A la tarda, però, arriba la mare dels ous: la base –els militants– prenen la paraula en un macrodebat que tancaran els tres exdiputats, David Fernàndez, Isabel Vallets i Quim Arrufat.

"Les preses de posició han estat serenes després de dies de tensió i d'una setmana molt pressionats per les assemblees", apunten alguns participants. "Hi ha els que no veuen creïble l'independentisme d'en Mas fins els que aposten investir-lo amb la pinça al nas per evitar un retorn catastròfic a l'autonomisme", asseguren altres.

"Ara tenim l'oportunitat històrica per a la ruptura no la demorem, aprofitem-la", ha etzibat un dels ponents que ha arrencat aplaudiments entre els 1.254 partipants del conclave cupaire.

Empat tècnic cap al No

En el debat de les territorials apunta cap a "un empat tècnic però escairat cap al no a Mas", segons diverses fonts. "Girona i Maresme s'han decantat per investir-lo com a mal menor", emfatitzen. Arran, Lluita Internacionalista o Corrent Roig han apostat clarament pel no, en la línia d'Endavant-OSAN.

"La clau de tot plegat és continuar amb el procés sense que sembli que ho domina només un sector o una elit", insistia un dels prohoms més escoltats de la CUP a aquest diari.

"Mas no ha dit mai independència, mai. Si de cas "Estat propi". Ni aplaudeix quan als seus mítings la gent crida 'Independència!'", es queixa un congressista. "El que grinyola no és la CUP, és el procés perquè potser no som prou gent", medita un altre. "Hem de buscar més complicitats per atorgar discurs social a la independència i no sé si amb Mas s'hi pot arribar", argüeix un tercer.

Decidir ara

"Costa molt però, sigui quina quina la decisió, s'ha de prendre ara. La gent ens comença a no entendre o a perdre la paciència", sentencia una de les veus més escoltades de la CUP. "Tant me fa que es trenqui CDC o la CUP, em preocupa que es trenqui el país", es lamenta un altre membre de l'elit cupaire.

A la tarda vindran les "bufetades", coincideixen molts. "Una cosa és el que pensen les organitzacions i altra és el que pensem els militants que no estem adscrits a cap corrent ni organització. Aquesta tarda hi direm la nostra", adverteixen.

La tarda a Manresa es pot fer molt llarga. Per alguns, massa i tot.