cup "Collons amb Manrússia!" Aquesta era l'expressió més repetida entre les dues mil persones de la biosfera cupaire que aquest matí celebren una jornada de debat obert a Manresa. "Fa fred, però tenim el cor calent!", apuntava un nom destacat d'una territorial de Ponent. Una expressió que defineix perfectament les ganes de gresca que tenen la CUP i els seus acòlits per decidir el seu protagonisme en el futur polític del país.

L'ordre del dia

La jornada ha començat cinquanta minuts tard perquè les cues per acreditar-se eren llargues. S'ha iniciat la presentació dels informes de la comissió negociadora, el primer punt dels tres principals l'ordre del dia. Les tres taules de converses –ruptura, procés constituent i pla de xoc– passaran comptes amb la militància, els integrants de Crida Constituent i les diverses faccions que configuren el cosmos cupaire com Corrent Roig o Lluita Internacionalista. Després enraonaran membres del Secretariat i del grup parlamentari. Tot just abans de dinar, seran els representants de les tretze territorials que hi diran la seva. Avui hi és tothom. Benet Salellas i Anna Gabriel han agraït a la militància el seu escalf. "En tot moment ens hem sentit acompanyats per tots vosaltres. Gràcies de part del grup parlamentari", ha dit el diputat per Girona:

Resultat obert

La jornada servirà per decidir si les converses es deriven a investir o no Artur Mas i, en cas afirmatiu, com, de quina manera i quan. De moment, hi ha divisió d'opinions. Un estat d'ànim que només es podia detectar parant l'orella als grupuscles de la gent cupaire que es formaven, cigarreta a la mà, davant el Pavelló Nou Congost de Manresa. Molts alertaven del perill de manipulació assembleària, altres estripaven els convergents, uns apostaven per Mas com a "mal a menor", alguns demanaven calma, altres repartien pamflets amb les seves posicions per escrit… Però tots debatien amb traça, educació i aquell estil llibertari que es troba a faltar en moltes organitzacions polítiques.

Amb l'ai al cor

Fins després de dinar –un càtering d'entrepà, fruita i aigua– les bases no decidiran res. De moment, hermetisme dins el pavelló. Ni tant sols han deixat entrar a la premsa a fer un "mut" abans de començar el debat. Però alguna cosa ha canviat a la CUP: els periodistes tenim wifi, calefacció, endolls i cafè en una sala a tocar del bar de la zona esportiva. El debat ha començat, i al cor de Catalunya, molts polítics avui tenen "l'ai al cor" per allò que avui poden decidir els que fins avui mai s'han aixecat d'una taula de negociació.