La Coordinadora d'Enteses pel Debat Constituent ha donat el tret de sortida a la nova fase participativa ciutadana per crear les bases d'una futura Constitució catalana. L'entitat ha obert un qüestionari online per tal que tothom pugui decidir el model de país i esperen lliurar-la el setembre de 2021 al Parlament de Catalunya.

La Coordinadora d'Enteses pel Debat Constituent –creada un cop dissolt el Consell Assessor pel Debat Constituent- vol obrir un debat participatiu per "pensar, discernir i elaborar les bases i els principis generals" d'una futura Constitució. Després de més d'un any de feina, el passat dissabte 17 d'octubre es va celebrar la Plenària d'Enteses de Catalunya, en la qual van participar la majoria de la vuitantena d'Enteses territorials locals, comarcals i regionals. Aquest dijous s'ha informat de tots els acords i s'ha exposat el pla de treball de l'entitat.

Donar veu a la ciutadania

Fins ara, la Coordinadora s'ha organitzat internament i ha buscat tenir reconeixement social i polític. Ara, buscarà involucrar la ciutadania per dissenyar la futura constitució. Debat Constituent vol activar, a partir de l'hivern, una nova fase que impliqui més debat ciutadà en els diferents fòrums territorials i per això ha elaborat una enquesta "que serveixi de base per a la futura constitució catalana".

En total, hi ha 133 preguntes que la ciutadania podrà votar a través d'una web i que serviran per definir el model de país. Al qüestionari, es pregunta sobre la participació política i organització de poder, l'organització territorial, l'organització econòmica i les relacions internacionals, entre d'altres. Paral·lelament, es faran un miler de debats per tot el país per tal de conèixer les opinions dels ciutadans.

Al Parlament

Un cop s'hagin debatut i votat les bases, la Coordinadora redactarà una proposta de Constitució que exposarà en un Fòrum Cívic i Social. Després, de cara al setembre, es lliurarà al Parlament de Catalunya.

L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, que participa al projecte, ha detallat que la pretensió és fer aquesta entrega el setembre del 2021, però que "no es passarà d'una fase a una altra sense sense complir els objectius de ccadascuna", per la qual cosa es tracta d'una data orientativa.

Així doncs, tant els debats com els qüestionaris s'hauran d'adaptar a la situació provocada per la pandèmia de Covid-19, tal com han reconegut els mateixos promotors de Debat Constituent. No obstant això, han assenyalat que el coronavirus ja ha afectat la dinàmica de funcionament però que alhora ha promogut l'ús de les noves tecnologies. "Haurem de continuar treballant així", ha dit Serra.