Podem no tindrà debat electoral abans d'hora. El diputat d'En Comú Podem Raimundo Viejo i la diputada al Parlament Jèssica Albiach han rebutjat amb contundència aquesta tarda la petició d'Albano Dante Fachin d'un debat a tres per discutir sobre el futur model de l'organització. Fachin havia plantejat en una carta al seu bloc una discussió en obert "per posar sobre la taula coincidències i divergències", però ambdós l'han acusat "d'individualista" per plantejar-ho quan des de Madrid encara no s'han convocat primàries. 

La iniciativa, si hagués tingut èxit, hauria tornat a marcar els tempos a Madrid, a qui pertoca la convocatòria de renovació de lideratges de la formació catalana. No és el primer cop que Fachin ho intenta. El 24 de febrer ja va desafiar la direcció estatal posant en marxa Ho Podem Tot, projecte que li va costar els retrets de l'aleshores secretari d'Organització de Podemos, Sergio Pascual

L'objectiu dels de Fachin, segons expliquen fonts del sector crític a El Nacional, era posar sobre la taula les divergències perquè "la gent triï i sospesi", remarcant que "nosaltres tenim propostes que neixen del treball de les bases". Però tant des d'Impulsant el Canvi com des de Fem Podem han carregat contra una iniciativa que ataca "la pluralitat" de l'organització. L'argumentació és que margina altres possibles candidatures o persones a títol individual que volguessin proposar-se. 

El company Albano m'ha escrit una carta oberta al seu blog, i aquí va la resposta: Estimat Albano, Ens veiem en unes...

Posted by Jéssica Albiach Satorres on dilluns, 4 / abril / 2016

Models divergents

Si alguna cosa ha evidenciat la batalla interna, que s'ha accelerat en les dues últimes setmanes amb el pas endavant de Viejo i Albiach, són les divergències sobre quines línies ha de tenir l'organització. Mentre que els del politòleg gallec plantegen canviar prèviament a les primàries la figura de secretari general "plenipotenciari", tant els d'Albiach com els de Fachin aposten pel model de direcció actual, si bé la primera matisa que en unes primàries deixaria els últims llocs de la llista buits per incorporar-hi persones d'altres candidatures.

També és diferent el plantejament pel que fa a una eventual plataforma d'esquerres catalana que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Mentre que els de Fachin en són més proclius, defensant l'èxit de les confluències, els d'Albiach i, sobretot, els de Viejo, ho afronten amb més prudència, assegurant que no s'ha d'accelerar i traient ferro al suposat bon funcionament de Barcelona En Comú.