Cop sobre la taula del corrent crític liderat pel diputat de Catalunya Sí Que es Pot Albano-Dante Fachin. Aquest migdia, Fachin ha desafiat la direcció estatal de Podemos anunciant la creació de "Ho podem tot", un espai de debat entre les bases que ha de culminar en la formulació d'una candidatura a la direcció. Davant dels rumors que apunten a un possible escollit per part dels de Pablo Iglesias, ha advertit que "el que es faci aquí s'ha de decidir a Catalunya".

La plataforma, que reclama la participació de tots els cercles territorials, es llança tres setmanes després que el secretari d'organització de Podemos, Sergio Pascual, anunciés l'ajornament de l'elecció d'una direcció catalana, que des d'octubre es troba en situació d'interinitat.  "No podem esperar", ha afirmat Fachin, que buscarà la col·laboració tant per via telemàtica com presencial.

La jugada, que no s'ha comunicat a Madrid perquè estan "simplement posant en pràctica l'ADN de la formació", inicia la batalla contra el poder madrileny, que té en les seves mans la convocatòria de renovació de lideratges. L'altra alternativa seria que un 35% dels cercles catalans ho exigís, i tot i que està començant a haver-hi moviments, els de Fachin no controlen en quin percentatge s'hi han sumat fins ara.

Debat "obert"

Si bé per ara descarten parlar de noms i llistes, Fachin ha assenyalat que si després de tot aquest debat, que ha de durar aproximadament fins el 20 de març, el seu nom genera consens no tindrà "cap problema" per liderar Podem. L'objectiu és que tres dies després que conclogui la discussió "es faci la presentació del projecte polític i la candidatura".

 

Els punts que volen posar a discussió són 10, entre els quals s'hi troba el feminisme, la transparència, el municipalisme, la plurinacionalitat o les línies per entrar dins la plataforma proposada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Podem aportar que la gent senti que s'ha de mullar" en un context "molt bo" perquè diuen que "tenim fresc això de la lluita al carrer".

"Hi ha qui vol fer esperar el debat i no creu que s'hagi de fer des de la base", ha lamentat el podemista d'altres companys de partit, que espera que tot plegat serveixi per "configurar el nou mapa polític català".