El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha insistit aquest dimarts en una entrevista a Antena 3 que aquest 11 de Setembre “hi havia menys gent” a la manifestació de la Diada va ser “copada pels secessionistes” i molts ciutadans “no volen participar en un acte de desobediència i il·legalitat”. “Hi ha una gran majoria de catalans que volen ser catalans, espanyols i europeus, i d’això se n’ocuparà el govern perquè és el millor per a ells i per a tots els espanyols”, ha dit.

De Vigo ha insistit que el seu govern “farà complir la llei” amb “fermesa i serenitat” i ha respost a la petició de diàleg de Puigdemont assegurant que l’executiu espanyol té la “mà estesa” per negociar sobre qüestions ordinàries, però no sobre el referèndum. El portaveu del govern espanyol també ha afirmat que “no entén” la posició de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que “un dia diu una cosa i l’altre l’altra”. “Jo espero que Colau estigui amb la llei i doni seguretat als funcionaris”, ha dit.

El ministre portaveu ha insistit que els independentistes pretenen vulnerar les regles del joc i ha negat que es pugui aplicar a Catalunya un dret a l’autodeterminació que la legislació internacional –ha dit- no preveu per a casos com aquest. 

Segons ha apuntat, el seu govern actuarà amb “fermesa i serenitat” per impedir l’1-O, i si el govern de la Generalitat vol consultar els ciutadans hauria de convocar unes eleccions “autonòmiques”. En tot cas no ha aclarit si el PP donaria suport a la moció de censura que va anunciar la portaveu de Cs al Parlament, Inés Arrimadas. També ha denunciat un suposat “ambient hostil” a Catalunya i s’ha mostrat esperançat que no es veuran escenes violentes en aquest tram final que queda fins l’1-O, perquè “seria greu”. En tot cas ha criticat que –segons a dit- durant la Diada s’escridassés l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i “s’aplaudís Otegi”.

"Estem disposats a dialogar"

Respecte a l’oferta de negociació de Puigdemont, De Vigo ha insistit que el seu govern està obert a la negociació “des de fa molt de temps”, i ofereix un “diàleg sense data de caducitat” sobre 45 dels 46 temes que el president va posar sobre la taula de Rajoy: tots menys el referèndum.

“Nosaltres hem volgut dialogar i parlar, i estem disposats a dialogar des del primer moment d’allò sobre el que podem parlar, però si l’altra part l’únic que vol és un referèndum d’autodeterminació, el govern no pot fer-ho, encara que volgués, que no vol”. En aquest marc ha acusat el govern de la Generalitat de “coaccionar” els alçades que es neguen a posar les urnes: “L’important és preservar la convivència i el respecte, i aquests alcaldes estan complint la llei”. Per a la resta ha advertit que “violentar la llei en qualsevol país europeu és quelcom tremendament seriós”.