La Conselleria d'Ensenyament, al capdavant de la qual es troba Íñigo Méndez de Vigo per la suspensió de l'autonomia amb el 155, ha defensat aquest dimecres que han de ser els tribunals els qui decideixin estimar o no la causa contra els professors de l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca citats a declarar per presumpta incitació a l'odi per presumptes comentaris a alumnes fills de guàrdies civils després de l'operació policial contra el referèndum de l'1 d'octubre.

Així ha respost després que la directora dels Serveis Territorials de la Generalitat a la comarca del Baix Llobregat, Núria Vallduriola, hagi anunciat que la Conselleria demanarà a la Fiscalia que es desestimi la causa.

Fonts del departament dirigit per Íñigo Méndez de Vigo han subratllat que les declaracions de la directora responen a una opinió personal que no representa de cap manera l'actitud de la Conselleria. Referent a això, han recordat que són els tribunals els que han d'estimar o desestimar una causa i no una administració".

La Guàrdia Civil, en funcions de policia judicial, ha pres declaració als 13 professors des del 4 de gener per aclarir si algun d'ells va poder haver comès un delicte d'odi i, de ser així, la Fiscalia presentaria després denúncia o querella contra ells davant del jutjat. Arran de les càrregues de l'1-O, un total de 18 famílies es van dirigir a l'Ajuntament de la localitat per expressar el seu malestar pels comentaris d'alguns professors.