Un malentès. L'exdirigent de Convergència i empresari David Madí ha declarat aquest dimarts com a investigat davant la Fiscalia Europea per aclarir la conversa telefònica que va mantenir el 2020 amb un soci, poc després d’una reunió amb uns 60 empresaris de Foment del Treball i l’excap del gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, en la qual es va parlar del repartiment dels fons europeus Next Generation EU, dotats amb uns 140.000 milions d’euros. “He aclarit qualsevol malentès i ha quedat clar”, ha assegurat Madí en sortir de la declaració i ha avançat que demanarà l’arxivament de la investigació ben aviat, segons informa Europa Press.

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va derivar aquesta conversa de Madí a la Fiscalia Europea en considerar que hi havia “sospites fundades” que es podria tractar d’un delicte en frau de subvencions europees. La Guàrdia Civil, en el marc del cas Volhov, va destacar aquesta conversa de Madí, que tenia el mòbil intervingut, i que el jutge va aprovar per aclarir si hi havia un finançament il·legal a l’independentisme a l’exili, i es va detenir Madí i altres persones el 20 d’octubre de 2020.

Una feina d’assessorament

En la seva compareixença a la Fiscalia Europea, amb seu a Madrid, Madí ha detallat que en la conversa telefònica amb Joan Ferran soci de l’empresa RSM Spain i parent seu, van comentar “aspectes” de la gestió dels fons europeus, i que podrien oferir assessorament als empresaris que els sol·licitessin, però que “no hi havia cap acord per repartir-se aquests fons”. Ferran també ha declarat aquest dimarts a la Fiscalia. En la trucada, Madí afirmava; “Cal establir un canal per entrar. Jo em vaig veure, amb Foment, formo part de Foment, i vam tenir una reunió en petit comitè amb Iván Redondo; això serà una merienda de negros, són 140.000 milions”.

La defensa de Madí va presentar recurs en considerar que no s’havia comès cap delicte i que la seva conversa està emparada en la seva feina de consultor. El mateix fiscal anticorrupció que està en el cas Volhov, Fernando Maldonado, va indicar que “no hi havia suficients indicis delictius”.

Amb tot, la Fiscalia Europea ha volgut aclarir aquests extrems. La normativa que regula la Fiscalía Europea fixa que “des que resulten de les actuacions indicis que permetin atribuir la realització del fet punible a una persona determinada”, s’ha de citar a la persona encausada en una primera compareixença per comunicar-li que la investigació es dirigeix contra ella, així com la seva qualificació jurídica provisional i prendre-li declaració. Això és el que s’ha fet aquest dimarts.

David Madí és investigat en el cas Volhov per suposadament haver cobrat comissions il·legals, negades per l'empresari. També és investigat per l'Audiència Nacional com un dels impulsors de la plataforma anònima Tsunami Democràtic, que va impulsar mobilitzacions contra la sentència del Suprem als independentistes catalans. Aquesta causa continua secreta des de la seva creació.