La fiscalia europea ha citat a declarar com a investigats d’un delicte de frau en subvencions a l’empresari  i exlíder de CDC, David Madí i l’empresari Joan Ferran, arran d’una conversa que van mantenir sobre els fons de subvencions Next Generation EU. Madí va ser detingut  amb 20 persones més l’octubre del 2020 pel cas Volhov, sobre suposat finançament irregular a l’independentisme català, i  aquesta conversa va ser destacada pels investigadors de la Guàrdia Civil. El jutge del cas Volhov, el magistrat Joaquín Aguirre, va elevar aquesta conversa a la fiscalia europea, amb l’oposició del fiscal i de la seva defensa. L’Audiència de Barcelona va validar l’acció del jutge, el desembre passat. En la resolució, coneguda avui, la fiscalia europea cita, a la seva seu a Madrid, com a investigats Madí i Ferran pel pròxim 19 de juliol per informar-los de la imputació i per si volen declarar.

En la resolució, la fiscalia europea denega la personació de les entitats espanyolistes que estan personades en la causa de Volhov com a acusació popular, ja que precisa que segons la normativa només poden estar representades com a acusació particular; és a dir que tinguin una afectació directa. Les entitats personades són: Asociación Barcelona amb la selecció; Cataluña Suma por España (que engloba Espanya i Catalans, Convivència Cívica Catalana, Españoles de a pie, Foro España), Associació de Juristes Constitucionalistes per les Llibertats, Impulso Ciutadano, Societat Civil Catalana, i Associació Cívic i Cultural.

Sospites

En la conversa, ara sota sospita,  Madí parla amb un apoderat de la consultora, Joan Ferran Oliva, i li explica que ha estat en una reunió de Foment del Treball, amb uns 60 assistents, i el llavors portaveu del govern  espanyol socialista, Iván Redondo, en la qual parlen de com es repartiran els fons, i que cal preparar una assessoria per oferir-la als empresaris de com obtenir les ajudes. En concret, Madí, segons la Guàrdia Civil, li diu: “Cal establir un canal i entrar... Em vaig veure amb Foment i vam tenir una reunió de petit comitè amb Iván Redondo... Això seria una merienda de negros. Són 140.000 milions d’euros.”

La defensa de Madí, exercida per la penalista Olga Tubau, sosté que la conversa és una simple intervenció per preparar l’assessorament com a consultor, acció “lícita i com fan moltes empreses”, i no afirma res sobre el repartiment de fons europeus. El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado tampoc veia cap fet delictiu en la conversa, ni es va consumar cap acció.

Tanmarteix, ara la fiscalia europea en la resolució exposa que ja té tota la documentació, l’original de l’àudio intervingut i que cita a Madí i Ferran per informar-los de la seva investigació per garantir el seu dret de defensa, així com si volen declarar com a investigats d’un delicte de frau en subvenció.