Nous fronts. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha sol·licitat a Hisenda que li enviïn una còpia de les declaracions tributàries fetes per l'empresari i exdirigent de Convergència  Democràtica de Catalunya (CDC), David Madí,  per tal d'aclarir  si “va cobrar comissions per actes presumptament il·lícits” entre els anys 2019 i 2020, com lobbysta. El magistrat Joaquín Aguirre ordena aquesta nova actuació en el marc del cas Volhov, investigació sobre el finançament independentista català i de suposats beneficis particulars aprofitant fons públics. El jutge també ha ordenat a la Guàrdia Civil que comprovi si podria haver comès el delicte de tràfic d’influències amb les visites que Madí va fer a la Generalitat, acompanyant a empresaris i de la companyia Aigües de Catalunya, de la qual és president executiu.

En la resolució, redactada el dia de Sant Jordi i coneguda avui, el jutge Aguirre exposa que quan Madí va anar a declarar com a investigat de forma voluntària al jutjat va assegurar que estava inscrit com a lobbista davant la Generalitat de Catalunya i per això estava autoritzat a fer les entrevistes amb representants del Govern. El jutge afegeix que no va aportar cap documentació, fet pel qual assegura que “ja se li podria obrir un procediment pel delicte de tràfic d’influències”. I detalla que ell mateix ha “comprovat d’ofici”  el Registre de Grups d’Interès, que és públic i obert, i que “no consta David Madí com a persona física”. Hi precisa que tampoc hi consten les societats en les quals té participació actualment: Nubul S.L. i  Ikki XXI. També exposa que sí que està registrada com a grup d’interès la Companyia General d’Aigües de Catalunya, S.A, de la qual indica que Madí no és soci però sí president i apoderat. Per això, demana a la Guàrdia Civil, que en els seguiments que va fer-li per ordre judicial, identifiqui les visites a la Generalitat en representació de distintes empreses.

 

Negocis

En les escoltes telefòniques i seguiments, realitzats entre finals del 2019 i octubre del 2020, la Guàrdia Civil va assegurar en alguns informes del cas Volhov que Madí i l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell haurien aprofitat els seus contactes al Govern per fer negocis particulars davant la crisi de la Covid-19 i altres projectes. En el cas de Madí, se’l vincula amb unes converses sobre les VTC (vehicles de transport amb conductor) amb empresaris i la Generalitat, entre d'altres. El jutge Aguirre també va derivar a la fiscalia europea una conversa de Madí per si podria ser delictiva sobre el repartiment d'ajuts europeus des del govern espanyol. Madí ha negat qualsevol irregularitat

Madí i Vendrell són dos dels 65 polítics i activistes independentistes  espiats pel programa Pegasus, de l’empresa israeliana NSO, sense que el govern espanyol aclareixi  amb proves que no va ser el Centro Nacional de Inteligencia (CNI). I la Guàrdia Civil dle cas Volhov, amb autorització judicial, també va usar un software remot per entrar en els aparells electrònics de Madí i Xavier Vendrell en considerar que volien fer una “trama liderada per Puigdemont” sobre la criptomoneda Bitcoin "aprofitant recursos públics".