Condemnat. La magistrada del jutjat penal 23 de Barcelona ha condemnat l’exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i empresari David Madí a 14 mesos de presó i a pagar multes que sumen 219.750 euros en considerar-lo "cooperador necessari" de dos delictes contra la Hisenda Pública en concurs amb el de falsedat documental per haver emès factures falses, juntament amb altres empresaris, per a la productora de televisió Triacom, segons ha avançat aquest dimarts al vespre El Periódico i ha confirmat ElNacional.cat. En el judici, Madí va negar haver elaborat factures falses a través de les seves empreses – Nubul Consulting i IKI Cat XXI- per a l'administrador de Triacom, Josep Oriol Carbó, el 2011. La sentència no és ferma i la defensa de Madí, exercida per la penalista Olga Tubau, presentarà recurs a l’Audiència de Barcelona. El fiscal demanava per a Madí i altres empresaris, 2 anys de presó a cada un, i la magistrada li ha rebaixat el càstig en aplicar l'atenuant de dilacions indegudes en el procediment.

La causa de Triacom és una peça separada del cas 3%, que va investigar l'Audiència Nacional, i en la qual s’assegura que empresaris van pagar aquest percentatge a fundacions de Convergència per obtenir la concessió d’obres. L’estiu del 2020, el jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, va tancar la investigació i va enviar a judici fins a tres exgerents de CDC, l'exconseller Germà GordóDaniel Osácar i Andreu Viloca; l'exresponsable jurídic del partit, Francesc Xavier Sánchez, i 28 persones físiques, la majoria empresaris i 16 persones jurídiques, els grups empresarials. Va considerar que hi ha indicis per jutjar-los pels delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. El fiscal anticorrupció José Grinda fa mesos que elabora l’escrit d’acusació, en una causa en què empresaris van confessar aquests pagaments. 

Pagaments a Hisenda

En el judici del cas Triacom, Madí, va assegurar que va pagar "fins a l'últim cèntim" dels impostos corresponents i que Hisenda no va qüestionar les factures de les seves empreses quan les va inspeccionar, ni li va demanar els treballs fets, com ara li exigeix la Fiscalia Per la seva banda, Oriol Carbó va ratificar que va defraudar a Hisenda per evadir impostos. En l’interrogatori, el fiscal Pedro Castro va insistir a preguntar a Madí per un préstec per obrir els seus negocis, que li va donar Carbó, del qual va assegurar que és “amic de fa anys”. El fiscal va assegurar que les dues empreses de Madí van emetre factures a Triacom per 194.700 euros "per serveis no prestats" el 2011 i per això demanava per a Madí 2 anys de presó per dos delictes de falsedat documental, la mateixa pena que als empresaris Jan Manuel Parra, Salvador Solé, Diego Garzón Uribe, Diego Garzón López i David Garzón. Pel que fa a Oriol Carbó, en admetre que va defraudar Hisenda, se li aplica una atenuant de confessió i la fiscalia li va rebaixar la petició de càstig a 10 mesos de presó, i la magistrada l'ha condemnat a vuit mesos de presó en aplicar-li l'atenuant de dilacions.

Paral·lelament, David Madí és investigat en el cas Volhov suposadament fer negocis amb diners públics i vinculats a l’independentisme i a l’Audiència Nacional per ser un dels impulsors de Tsunami Democràtic.