Primer va ser la família Pujol Ferrusola i ara ha estat el torn de la cúpula de l'antiga Convergència pel cas 3%. El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha proposat jutjar fins a tres exgerents de CDC, l'exconseller Germà GordóDaniel Osácar i Andreu Viloca. De la mateixa manera, el magistrat també ha deixat a tocar del banc dels acusats l'exresponsable jurídic del partit, Francesc Xavier Sánche Vera, i 28 persones físiques i 16 persones jurídiques. Els considera presumptament responsables de diversos delictes: organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. La causa investiga l'estructura posada en marxa per a finançar la formació "il·legalment finançar la formació "il·legalment i de forma encoberta" i de forma encoberta".

La interlocutòria, de 304 pàgines, posa fi a una instrucció de cinc anys, que va començar el 2005 amb actuacions irregulars de persones vinculades a l'Ajuntament de Torredembarra. El procediments no només es dirigeix contra diferents càrrecs polítics i funcionaris públics, sinó també contra persones jurídiques. Entre aquestes, les formacions de CDC i el PDeCAT, o les empreses TeyCo, Urbaser, Fundación ACS, Grupo Soler Constructoras o Copisa. En canvi, s'ha arxivat la causa per a cinc persones físiques i una jurídica.

 

La resta de persones investigades són Anna Dolors Benítez, Carles del Pozo, Ángel Sánchez Rubio, Constantí Serrallonga, Ernest Santolaria, Josep Antoni Rosell, Josep Lluís Quer, Sixte Cambra, Antoni Vives, Xavier Tauler, José Miarnau, Josep Manuel Bassols, Sergi Lerma, José María Zaragoza, Pedro Javier del Llano, Ramon Anglada, Joan Albert Arqués, Félix Pasquina, Juan Luis Romero, Ramon Blázquez, Joan Maria Pujals, Jordi Sumarroca, Antonio Garcia Bragado, Jordi Soler, Jordi Duran Vall-Llosera, Juan Antonio Carpintero i Emilio Carpintero.

"Tres graons"

El jutge descriu fins a "tres graons de l'organització criminal" en una concertació entre alts càrrecs de CDC, responsables públics d'institucions catalanes i diferents empresaris. A la cúspide hi situa els responsables de la formació, els exgerents Gordó, Osácar i Viloca, que segons la interlocutòria duien a terme un control i seguiments de les licitacions d'obra i serveis públics de diferents administracions, totes governades per CDC (ajuntaments, diputats i organismes de la mateixa Generalitat). La investigació conclou que "influïen en els seus responsables a fi d'aconseguir que fossin adjudicades a les empreses connivents o associades a aquest pacte criminal". Els gerents durien els comptes, materialitzarien el seguiment dels deutes pendents "i per suposat rebien els pagaments".

Per sota dels gerents se situen les autoritats d'aquestes administracions que, seguint les seves indicacions, van alterar concursos públics per a "dirigir-los" cap a les companyies investigades. Finalment, el jutge instructor inclou els empresaris que van concertar-se "sistemàticament" amb alts càrrecs de Convergència per a realitzar pagaments encoberts al partit. Aquestes donacions es van canalitzar a través de les fundacions CATDEM i Fòrum Barcelona.

Segons José de la Mata, tots els investigats compartien una mateixa finalitat: "subvertir l'estat de dret i, mitjançant un intens abús de poder, fer servir la direcció de les Administracions per obtenir un benefici i lucre il·lícit, personal i mercantil en el cas dels empresaris, i organitzacional en el cas concret del dirigent del partit polític, aconseguint un finançament il·legal per al mateix, implicant un greu descrèdit a l'Administració Pública i un perjudici al propi erari públic".

Mateix patró d'actuació

Després d'analitzar els documents intervinguts, l'instructor destaca la relació temporal i causal entre els anuncis, les publicacions dels concursos, les reunions entre els actors, l'adjudicació del contracte i les donacions a les fundacions de CDC. No obstant això, De la Mata constata que no sempre estaven vinculades a adjudicacions. De vegades, simplement, estan destinades a mantenir la bona relació amb la formació i "situar o mantenir l'empresa en posició de creditor amb vistes a futures adjudicacions".

De la Mata descriu una estructura que és estable, permanent i sostinguda en el temps amb un patró de funcionament planificat i implementat pels responsables de l'àrea econòmica i financera de CDC. La interlocutòria remarca que aquestes donacions eren d'una transcendència rellevant: van suposar una mitjana de l'11,5% del "finançament privat" del partit entre el 2008 i el 2012 i un 7,7% del finançament total de la formació. Va ser sostingut en el temps. En paraules del jutge, "la millor evidència és que els canvis en l'estructura del partit no van suposar en cap cas un cessament en la comissió dels fets objecte d'investigació".

CDC i PDeCAT, també investigats

Entre les persones jurídiques investigades no només hi ha CDC, sinó també el PDeCAT. Pel que fa a CDC, el jutge detalla l'operativa per a finançar-se il·legalment sense cap mena de "protocol intern". Subratlla que es va mantenir en el temps fins i tot després del cas Palau. Davant d'això, conclou, la cúpula "no hauria emprès cap iniciativa per impedir una activitat delictiva que es manté, almenys durant onze anys".

Pel que fa al PDeCAT, De la Mata recorda que existeix una aparent identitat entre totes dues formacions i que no va ser el naixement d'un nou partit. "Es correspon amb la simple transformació o canvi d'aparença d'una mateixa realitat amb la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats en les quals podria haver incorregut la formació política precedent".

Amb aquesta interlocutòria, el magistrat José de la Mata dona un termini de 30 dies a la Fiscalia i les parts acusadores perquè presentin el seu escrit d'acusació o arxivament de la causa. A partir d'aquí, ja arribarà el processament.