L'exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i empresari David Madí ha defensat el funcionament de les societats que va crear quan va abandonar la política -Nubul Consulting i IKI Cat XXI- en el judici per frau fiscal vinculat a la productora Triacom, que ha començat aquest dimecres al jutjat penal 23 de Barcelona. Madí hi està acusat, juntament amb altres empresaris, de facilitar factures falses a l'administrador de Triacom, Josep Oriol Carbó, el 2011. A banda, d'aquest suposat frau fiscal, Triacom és una peça separada a la del cas 3%, que investiga l'Audiència Nacional. Madí, defensat per la penalista Olga Tubau, ha assegurat que va pagar "fins a l'últim cèntim" dels impostos corresponents i que Hisenda no va qüestionar les factures de les seves empreses quan les va inspeccionar, ni li va demanar els treballs fets, com avui li exigia el fiscal. Per la seva banda, Carbó ha ratificat que va defraudar a Hisenda per evadir impostos.

En l’interrogatori, el fiscal Pedro Castro ha insistit a preguntar a Madí per un préstec per obrir els seus negocis, que li va donar Carbó, del qual ha assegurat que és “amic de fa anys”. Quan el fiscal li ha qüestionat la seva professionalitat en ser contractat pel seu assessorament pocs mesos abans d'haver obert les dues empreses, Madí li ha respost: “Soc una persona coneguda al país. Soc expert en temes de contractació i en consultoria estratègica.” El fiscal sosté que les dues empreses de Madí van emetre factures a Triacomp per 194.700 euros "per serveis no prestats" el 2011 i per això demana per a Madí 2 anys de presó per dos delictes de falsedat documental, la mateixa ppena que als empresaris Jan Manuel Parra, Salvador Solé, Diego Garzón Uribe, Diego Garzón Lopez i David Garzón. Pel que fa a Oriol Carbó, en admetre que va defraudar Hisenda se li aplica una atenuant de confessió i la fiscalia li rebaixa la petició de càstig a 10 mesos de presó.

Un acusat implica Germà Gordó

En el judici, Juan Manuel Parra, d’Hispart, ha assegurat que li van ordenar que girés les factures de feines que la seva empresa havia fet per a actes de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a Triacom, l’any 2011. “I qui la va dir que ho fes?”, li ha preguntat una advocada. “Germà Gordó, de CDC. Em van obligar a cobrar així o no cobrava.” Per aquests fets, l’Audiència Nacional té la peça anomenada Triacom, que es va separar de la peça central del 3%. L’any 2019, Parra va aportar al jutjat un enregistrament amb Gordó del 2011, on ell li reclamava cobrar les feines fetes a CDC. Avui ha explicat que “ho va fer per demostrar que ell pagava correctament tots els impostos”.

El judici continua aquest divendres al jutjat penal 23 de Barcelona.