El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ha opinat aquest dimarts que la decisió del Tribunal Suprem de retirar les ordres europees de detenció i lliurament dictades contra el president Carles Puigdemont i els seus quatre exconsellers permet al jutge Pablo Llarena no "trobar-se lligat" amb els delictes pels quals jutjar-los a Espanya.

El cap de la diplomàcia espanyola ha conegut la notícia "baixant de l'avió" a Brussel·les, on assistirà a una reunió ministerial de l'OTAN, per la qual cosa ha evitat comentar en detall de la interlocutòria. "Em sembla que la justificació és que no vol trobar-se lligat quant als delictes pels quals pugui jutjar l'expresident quan arribi a Espanya, en funció de les raons per les quals concedís el lliurament Bèlgica", ha indicat Dastis en declaracions a la premsa.

A més el ministre ha ironitzat sobre si creu que aquest canvi del Suprem pot afavorir el retorn voluntari de Puigdemont: "Ell mateix. Si prefereix continuar gaudint de l'òpera i del bon temps a Bèlgica, millor per a ell." En qualsevol cas, Dastis ha incidit que la retirada de les euroordres contra Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí és una "qüestió judicial" que no li correspon valorar.