Després que el cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, fos destituït ahir per les pressions del govern de Mariano Rajoy arran del procés perquè el considerava simpatitzant de la independència de Catalunya, ERC no s'ha pogut estar de demanar explicacions i ha registrat avui la petició de compareixença en una comissió del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, perquè doni explicacions sobre les pressions de l'Estat a les autoritats finlandeses perquè el destituïssin després de nou anys d'ocupar el càrrec.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha volgut deixar ben clar que això "es tracta d'una ingerència evident en la política exterior d'un tercer estat com Finlàndia, que posa èmfasi, una vegada més, en el nerviosisme de l'Estat espanyol en relació amb el procés d'independència català".

En un comunicat, el consolat finlandès a Barcelona va mostrar amb total transparència que les pressions rebudes per part del Govern espanyol han forçat aquesta decisió. Es tracta d'un moviment que contrasta amb la bona feina feta, reconeguda per les mateixes autoritats finlandeses. "Segons el Govern espanyol, el senyor Ginjaume ha exercit activitats inadequades per a un cònsol honorari", subratllaven.