Dit i fet. El cònsol honorari de Barcelona, Albert Ginjaume, ha estat destituït després de les pressions del govern espanyol de Rajoy, que el considerava simpatitzant amb la causa independentista. Tal com va avançar aquest diari, el Ministeri d'Exteriors espanyol va pressionar les autoritats finlandeses perquè destituïssin Ginjaume, que ostentava el càrrec des de feia nou anys.

Comunicat del consolat de Finlàndia emès per les autoritats

En un comunicat el consolat finlandès a Barcelona mostra amb total transparència que les pressions rebudes per part del govern espanyol han forçat aquesta decisió. Un moviment que contrasta amb la bona feina feta, reconeguda per les mateixes autoritats finlandeses. "Segons el govern espanyol, el senyor Ginjaume ha exercit activitats inadequades per a un cònsol honorari". Activitats en el marc del procés.

La diplomàcia finlandesa recorda que la figura del cònsol honorari requereix l'aprovació del país receptor, un suport que ara no recull Ginjaume, que ja es pot considerar una altra víctima del procés desplaçada pels de Mariano Rajoy, després de la destitució del cònsol de Letònia i el de les Filipines, que també van ser destituïts.

Per què se l'expulsa?

El motiu després dels moviments del Ministeri d'Exteriors per desplaçar Ginjaume s'expliquen només per un motiu: el govern espanyol no va acceptar que el fins ara cònsol honorari convidés la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a un dinar amb altres cònsols.

L'executiu de Rajoy no va veure amb bons ulls aquesta invitació de la política del PDeCAT al dinar, que es va celebrar l'1 de febrer. I després del malestar ha procedit a les pressions diplomàtiques per aconseguir expulsar-lo avui mateix, després d'una llarga polèmica en les últimes jornades.

"L’Estat espanyol vol que l’única opinió vàlida sigui la seva", lamentava Ginjaume dilluns en una conversa amb El Nacional. El ja excònsul considerava que l'Estat no tolera el "risc" que algú pugui diferir del pensament de l'executiu espanyol. Ginjaume ha defensat la seva honorabilitat fins el darrer moment, ha sostingut que no s'ha significat políticament i que tot respon a una "cacera de bruixes".