El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest divendres que el Tribunal de Comptes està "examinat" els comptes del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i "sembla que no té dubtes" que va utilitzar fons "per a objectius que no coincideixen amb els que estaven als seus estatuts".

"El Tribunal de Comptes està examinant tots aquests comptes i el que sembla que no té dubtes és que Diplocat va utilitzar aquests diners per a uns objectius que no coincideixen amb què estaven als seus estatuts i amb l'inicialment previst", ha subratllat a Brussel·les en declaracions als mitjans a la seva arribada a la reunió de ministres d'Exteriors de l'OTAN.

Aquest dimarts, en una sessió de control al Govern en el Senat, el mateix Dastis va defensar la dissolució de Diplocat i va acusar a la Generalitat de desviar diners públics per a finalitats que no beneficien als catalans, sinó "simplement per a l'establiment d'una pretesa República Catalana".

Ús de la delegació de la Generalitat a Brussel·les

A més, el cap de la diplomàcia espanyola ha garantit aquest divendres que el Govern espanyol no "permetrà" que s'utilitzi per a finalitats independentistes la seu de la delegació de la Generalitat de Catalunya a la capital belga i per això "prendrà les mesures que calgui continuar prenent".

"Això no ho permetrem, de manera que prendrem les mesures que calgui continuar prenent", ha respost quan ha estat preguntat per si l'Executiu el preocupa que l'oficina catalana pugui utilitzar-se per a finalitats polítiques.

El Consell de Ministres va decidir divendres passat cessar la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, després de conèixer-se que el conseller Lluís Puig - un dels tres que romanen a Bèlgica des d'octubre de l'any passat - va participar en un acte a la seu de la delegació catalana.

La delegació de la Generalitat a Brussel·les no havia comunicat la celebració d'aquest acte malgrat que la Conselleria d'Exteriors, de la qual depèn l'oficina, està subjecta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que ha intervingut l'autogovern català.

Quan ha estat preguntat per la persona que dirigirà la delegació de la Generalitat a Brussel·les, Dastis ha contestat que és una informació que "ara mateix" no pot "determinar".