El president, Carles Puigdemont, va mantenir la tarda de dimecres el darrer intercanvi de parers amb el seu Govern. Va ser a través d'Skype. L'endemà, a les nou del matí, el vicepresident i els consellers que encara eren a Catalunya havien de presentar-se a Madrid a declarar davant de la jutge de l'Audiència Nacional i el convenciment general era que la citació acabaria amb empresonament.

La conversa a través d'aquesta aplicació digital va permetre que el president, acompanyat dels consellers que són a Brussel·les, y el vicepresident, Oriol Junqueras, amb la resta del Govern reunits a Catalunya fessin repàs de la situació, extremadament complicada, i analitzessin la resposta.

Els consellers eren conscients de l'altíssima probabilitat d'acabar a la presó aquest dijous, com ho indiquen les piulades que tenien preparades per publicar un cop la jutge decidís detenir-los.

Divendres de la setmana passada els membres del Govern havien celebrat la darrera reunió tots junts. Va ser al palau de la Generalitat, en acabar la votació al Parlament de la declaració de la proclamació de la República. L'endemà el president, amb l'autogovern suspès i el Consell Executiu cessat, va protagonitzar una compareixença per TV3 i es va deixar veure pels carrers de Girona, però la resta del Govern es va mantenir en silenci. Dilluns es va saber que una part dels consellers s'havien desplaçat amb Puigdemont a Brussel·les, i l'endemà, dimarts, van protagonitzar una roda de premsa conjunta.

Encara hi hauria més moviments perquè dimarts al vespre, els consellers Joaquim Forn, Dolors Bassa i Lluís Puig van tornar a Barcelona.

Finalment, el president ha quedat a Brussel·les amb els consellers Toni Comin, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. Ara representen el Govern a l'exili. El vicepresident, Oriol Junqueras, amb Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Carles Mundó i Joaquim Forn es van quedar a Catalunya. Aquesta nit han ingressat a la presó.