El president Quim Torra ha celebrat que el Parlament avui hagi votat a favor de protegir l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. És a dir, la Cambra ha decidit presentar un recurs al Tribunal Suprem acompanyat de mesures cautelars contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l'escó al secretari tercer de la Mesa. Torra ha llençat un dard a l'expresident del Parlament Roger Torrent, a propòsit de la votació per protegir Juvillà. L'expresident va ser inhabilitat per la JEC, però en el seu cas, no es va votar presentar cap recurs contra la decisió. Per això, Torra ha deixat caure aquest missatge: "Ja m’hauria agradat a mi haver tingut aquesta votació".

El 27 de gener de 2020 el llavors president de la Mesa, Roger Torrent, va retirar-li el càrrec al president de la Generalitat, Quim Torra, a petició de la Junta Electoral Central. La decisió de Torrent va tensar les relacions entre els socis de govern. Torra encara se'n recorda, ha llençat un dard a Torrent i ha assegurat que li hauria agradat haver votat per mantenir el seu acte. Avui, en canvi, ERC, JxCat, CUP i comuns han votat a favor de mantenir i protegir l'escó del cupaire Juvillà, el PSC-Units s'hi ha abstingut, mentre que Vox, Cs i PPC hi han votat en contra. 

Torra

Ciutadans, en contra

El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha avançat que el seu grup denunciarà davant la JEC la votació d'avui que ha qualificat de "desobediència i martingala", mentre que la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ha remarcat que el Parlament "exerceix les seves competències seguint l'ordenament jurídic".A banda de Ciutadans, els altres diputats que han volgut fer ús de la paraula han estat els independentistes. La portaveu d'ERC Marta Vilalta ha celebrat la decisió de portar a ple la votació d'aquest recurs perquè "és necessari defensar-se davant un nou exercici d'arbitrarietat i davant la persecució obsessiva de la justícia espanyola".

Des de Junts ha pres la paraula també la seva portaveu al Parlament, Mònica Sales, que ha agraït a Borràs representar "dignament" la Cambra, i ha lamentat que la justícia vulgui canviar el que democràticament va ser escollit per les urnes, en referència a l'escó de Juvillà. Per la seva banda la diputada anticapitalista Montserrat Vinyets ha apuntat que amb aquest recurs s'està defensant la sobirania del Parlament, i ha reiterat, com porta fent aquests dies la CUP​, que la JEC no té competència en aquesta qüestió. 

Aquest punt s'ha incorporat a l'ordre del dia després que ahir la Mesa del Parlament acordés presentar aquest recurs. La sessió va ser extraordinària per parlar únicament del diputat anticapitalista, i es va acordar que en el ple d'aquesta setmana s'incorporaria el punt per presentar aquest recurs. La setmana passada, quan la JEC va emetre l'ordre de retirar l'escó a Juvillà, tots els grups de la Mesa excepte el PSC van comparèixer davant la premsa fent costat al diputat anticapitalista. Juvillà va explicar que tant ell com el Parlament presentarien un recurs davant el Tribunal Suprem per defensar el seu escó. En aquella mateixa roda de premsa va avisar que esgotaran totes les vies jurídiques per defensar l'acta de diputat, tot plegat en una lluita que situen com a col·lectiva i que volen que serveixi de precedent per quan arribin nous casos repressius contra diputats.

En la mateixa sessió de la Mesa d'aquest dilluns, Juvillà va mostrar també l'escrit que presentarà a títol individual contra el Suprem, mentre que el del Parlament l'estan elaborant els serveis jurídics. Així mateix, s'hi va fer constar l'escrit que Ciutadans va registrar a finals de la setmana passada exigint a Borràs i als membres de la Mesa que retirin l'escó a Juvillà abans del ple d'aquesta setmana, per donar compliment a la decisió de la JEC. Així doncs, la incorporació a l'ordre del dia del punt per presentar un recurs al Suprem també ha servit de resposta a la petició del partit taronja.