"Som el vot útil dels constitucionalistes". Així es pronunciava aquest dijous el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en la seva visita a Barcelona per fer costat a l'alcaldable del PP a Barcelona, Daniel Sirera, de cara a les eleccions municipals 2023. En un míting celebrat al Turó Park, el líder popular va postular la formació com "el vot útil dels constitucionalistes" i per garantir que no hi haurà "populisme" ni "independentisme". Un vot constitucionalista, però, que ara per ara està ben repartit entre un bon grapat de partits: el PSC, Ciutadans, el PP, Valents i Vox pugnen tots fer-se amb el vot de l'electorat espanyolista a la capital catalana, i les enquestes assenyalen que no tots podran obtenir representació.
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

En aquest sentit, la pugna està absolutament servida, i cada formació intenta fagocitar el votant dels seus rivals. Sens dubte, la principal víctima és Ciutadans, partit en caiguda lliure i amb pèrdues dia sí i dia també. El PSC ja ha fet de les seves fitxant alguns excandidats taronges, amb el cas més sonat a Tarragona, on l'exalcaldable Rubén Viñuales encapçalarà la candidatura dels socialistes.

I ara és el PP qui treballa per emportar-se votants liberals. Feijóo ja va avançar dijous que en els darrers dies "s'ha apropat molta gent al projecte", i va voler agrair específicament a "dirigents i simpatitzants de Cs que han donat suport al PP" de cara al 28-M. Aquest dissabte, s'han fet públics els noms: catorze excàrrecs orgànics i institucionals dels taronges han decidit donar suport a la candidatura de Daniel Sirera per Barcelona. Entre els noms que han decidit fer el pas hi ha el del fundador del partit taronja Manuel García Bofill, l'exsenador de Cs Xavier Alegre, i una de les primeres diputades del partit, Carmen de Rivera. També s'han deixat veure els exdiputats Mercè Escofet i Jorge Feijóo, i l'exregidor Paco Sierra, que ja va iniciar l'enterrament del grup municipal amb un 'cop d'estat' contra Luz Guilarte.

"La clau és enfortir el constitucionalisme"

Durant l'acte, Bofill ha alertat de la fragmentació del constitucionalisme de cara a les eleccions municipals i ha fet una crida a votar a Sirera "encara que sigui el mal menor". "La clau és enfortir el constitucionalisme", ha insistit. Sierra ha jugat amb el lema de Cs per demanar que tota la seva gent s'"alliberi" i voti el PP. De Rivera ha assenyalat que el constitucionalisme ha d'estar "per decidir", i ha reclamat generositat a Sirera perquè integri els exlliberals. En la seva intervenció, l'alcaldable popular ha afirmat que el PP és ara "la casa gran del constitucionalisme", indicant que el fitxatge dels exdirigents és "històric". Amb la unió de tots els votants espanyolistes, Sirera creu que Barcelona "tornarà a ser la millor ciutat del món".