Recuperar Tarragona. El líder del PSC, Salvador Illa, encara les eleccions municipals 2023 del pròxim 28 de maig amb un propòsit clar: ser el partit més votat a tot Catalunya. Així ho ha expressat durant la seva intervenció en un acte de campanya a la capital de província, acompanyat també de l'alcaldable socialista, Rubén Viñuales. Un candidat en qui Illa té una enorme confiança --des del seu fitxatge ara fa dos anys s'ha convertit en diputat i conseller dintre del 'govern alternatiu'--, i que en cap cas s'ha vist perjudicada pel passat de Viñuales. I és que l'alcaldable del PSC per Tarragona va ser el cap de llista de Cs el 2019.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Tarragona: tota la llista

Aquest detall ja es passa per alt, i la sintonia entre totes dues persones és evident, amb expressions d'apreci públiques --sense anar més lluny, a l'acte d'avui Viñuales s'ha referit còmodament a Illa com a "jefe"--. I ha de ser així, perquè després que els socialistes perdessin ara fa quatre anys l'alcaldia de Tarragona, ciutat que històricament havia estat un feu de la formació, Viñuales té el gran repte de tornar a encapçalar el govern municipal. Per això Salvador Illa no ha dubtat a cridar a la "mobilització màxima", especialment d'aquelles persones que en els últims anys no han confiat en el PSC però saben que la capital tarragonina "no pot seguir així". A Tarragona, els socialistes hi presenten una candidatura "educada, tranquil·la, respectuosa i propositiva", com la que també reivindiquen a tots els altres municipis del país, i Illa confia que la victòria a aquesta ciutat sigui "el pas previ a posar en marxa" tot Catalunya.

Per la seva banda, l'alcaldable ha reivindicat la seva candidatura, que s'articula al voltant d'un projecte "guanyador i transformador", amb la voluntat de continuar el llegat que va deixar l'exalcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros, un cop superada la seva etapa. Pel que fa al model de ciutat que proposa, un dels punts clau que ha remarcat ha estat atorgar a Tarragona el lideratge de l'àrea metropolitana, sota amenaça pel creixement de municipis com Salou i Reus mentre que la capital de província perd població. Per això, pretén potenciar "les tres Ts", que són tecnologia, turisme i talent, i així impulsar de nou la ciutat. D'altra banda, també s'ha decantat per millores urbanes com ara l'aposta pel comerç de proximitat i la peatonalització parcial de la Rambla Nova.

Fitxatges sonats (i amb vincles a Cs)

Viñuales ha tingut força llibertat a l'hora de confeccionar la seva llista per Tarragona, i ha aprofitat aquesta oportunitat per completar-la amb alguns fitxatges sonats. Un d'ells és el de Montse Adan, actual directora del Port de Tarragona que ha decidit fer el salt a la política de la mà dels socialistes. En la seva intervenció aquest diumenge, ha aprofitat per esperonar l'alcaldable, i també Illa cap a una futura victòria a Catalunya que permeti tenir un Govern que s'impliqui en el sud del país. "Estem segurs que seràs el pròxim president de la Generalitat, i des de Tarragona serem un corcó". D'altra banda, l'alcaldable socialista també ha pescat en el seu cercle de confiança. I és que el seu passat com a líder municipal de Cs ha fet que Viñuales s'hagi decantat per una altra persona amb lligams als taronges com a número 8 de la seva llista, l'exregidora de Cs Sonia Orts. És una petició expressa del candidat, que en valora especialment el seu perfil dur contra l'equip de govern.