El diputat de Junts Francesc Dalmases ha carregat contra l'acord d'ERC amb el govern espanyol per les quotes del català a la llei de l'audiovisual. El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat que l'executiu central no assegurarà que hi hagi unes quotes concretes que blindin el català, tal com ve reclamant ERC. Dalmases ha ironitzat amb el trilerisme del govern espanyol i ha reclamat que "algú s'hauria de disculpar".

El diputat de Junts argumenta que ERC va "parlar de blindar el català fa només una setmana"  i ara Bolaños ha dit que "no hi ha un percentatge" concret pel català, i per tant, Dalmases demana que "potser algú s'hauria de disculpar una miqueta de no res".

Dalmases TUIT

Alay també esclata

El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, també s'ha pronunciat sobre el canvi de rumb de l'executiu de Pedro Sánchez. Alay ha exposat que tan sols separen vuit dies des que ERC va assegurar que "blindaria el català" i ara que Bolaños no garanteix que hi hagi quotes per a les llengües cooficials a la llei audiovisual. 

Alay TUIT

La mà dreta del president demana que Espanya "sàpiga que amb la llengua catalana no s'hi juga".

Les declaracions de Bolaños

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, no ha garantit que hi hagi quotes per al català i la resta de llengües cooficials a la nova llei audiovisual que prepara el govern espanyol. En una entrevista a Efe, Bolaños ha afirmat que s'adoptaran mesures de suport a les llengües cooficials, però no dóna per segur que això passi per la fixació d'una quota concreta tal com ve reclamant ERC.

El titular de Presidència ha precisat que "no hi ha un percentatge". "El que hi ha -afegeix- és un compromís del govern central de donar suport i defensar les llengües cooficials". "Tan espanyol és el castellà com el català, el gallec o el basc. Com que tenim clar això i volem defensar la cultura, la llengua i la identitat catalana, la basca, la gallega i la de la resta de territoris del nostre país, el que farem és garantir que la producció audiovisual tingui algunes mesures perquè es defensin aquestes llengües cooficials", ha explicat.

El ministre ha insistit que això és el que farà el govern espanyol i que ho parlarà no només amb ERC, sinó també amb altres grups parlamentaris per aconseguir tirar també endavant la llei audiovisual.

Aquestes declaracions xoquen bastant amb com va vendre l'acord el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui va prometre que "hi haurà quota i la fixarem nosaltres". "Si s’aprova serà amb l’OK d’ERC. Ens juguem un sector industrial sencer, 26.000 llocs de treball", va afegir. Va ser aquest acord, que ara Bolaños aigualeix, el que va fer que els republicans no registressin una esmena a la totalitat als pressupostos espanyols, com sí que van fer els grups de Junts i la CUP.

Imatge principal: Francesc Dalmases al Parlament. Sergi Alcàzar