El diputat Francesc de Dalmases, que és un dels negociadors de Junts, ha manifestat que no és cert que no s'hagi avançat en les converses amb ERC, perquè ara almenys s'ha clarificat més l'escenari polític. Dalmases ha al·ludit d'aquesta manera als intents inicials d'ERC d'incloure els comuns en un possible acord, i de primar l'entesa amb la CUP. Al seu entendre, ara s'ha reconduït aquesta pulsió inicial amb una visió més realista.

"Que no avancem? Ja ningú parla de la via àmplia perquè és una via morta, ja sabem que la CUP no vol entrar al Govern i que un govern independentista passa per intentar l’acord entre Junts i ERC. Som exactament on fa temps que diem que som", ha indicat. "Benvinguts a la realitat, i a pencar", ha reclamat.

Francesc de Dalmases

 

Després d'un matí de creuament de declaracions, els negociadors d'ERC i Junts van celebrar dilluns una nova reunió en què el partit de Carles Puigdemont ha demanat a Esquerra que li faci arribar una proposta d'estructura del nou executiu així com la resposta a la seva proposta sobre  programa de Govern.

Junts va explicar en acabar la trobada que divendres, en la darrera reunió que havien celebrat, van fer arribar un nou document als republicans sobre el programa, i que "encara no ha rebut resposta".

De fet, i després que aquesta matí els negociadors d'ERC han pressionat Junts per tancar un acord d'investidura abans de l'1 de maig i l'han acusat de posar excuses per no fer-ho, el partit de Puigdemont ha optat per fer públic un comunicat en acabar la reunió en què concreta quins documents han rebut resposta i quins estan encara pendents per part de cada formació.

Proposta estratègica

En el text es desmarca la reunió de dilluns de les declaracions dels republicans i se subratlla que la cita s'havia acordat divendres. A banda de les peticions sobre estructura de l'executiu i programa de govern, Junts ha lliurat als republicans la resposta a la proposta estratègica del document a la qual ara haurà de respondre ERC. Aquest punt és el que inclou el Consell per la República i la direcció col·legiada.

Per contra, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha instat avui la formació de Carles Puigdemont a "acceptar i metabolitzar" els resultats de les urnes el 14-F, on els republicans van obtenir 33 diputats i els juntaires 32, i apressar-se a arribar a un acord per a la formació de Govern. "Qui digui que no hi ha pressa entén bastant poc el que estem vivint", ha assegurat.  "Amb el panorama que tenim, comparar la situació de fa anys amb la d'ara és no entendre res. Catalunya, com la resta del planeta, pateix la crisi econòmica social i sanitària", ha afegit.