Després de gairebé dos mesos des que esclatessin els fets, el diputat de Junts Francesc Dalmases ha ofert aquest divendres explicacions per l'esbroncada que va proferir a una periodista que era subdirectora del programa de TV3 Faqs. L'episodi, que va produir-se arran d'una entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que no va agradar, va trigar una setmana a sortir a la llum. Però quan ho va fer, va omplir els titulars per la manera com la mà dreta de Borràs havia reaccionat pel seu descontentament a com s'havia conduït el programa. Segons va fer públic NacióDigital i elDiario.es, Dalmases va increpar la periodista amb crits i cops al mobiliari.

El diputat de Junts, que era portaveu a la Comissió parlamentària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en el moment dels fets, ha comparegut en aquest mateix espai per explicar-se. I ho ha fet carregant-se de motius per intentar justificar les seves accions. Així, ha rebutjat que fos un intent d'orientar i coaccionar la periodista, sinó que ha rebaixat l'episodi a una "discussió encesa" en què no va existir cap tipus d'amenaça. A més, s'ha escudat al·legant dos arguments: d'una banda, el marc de confiança que existia en aquell moment amb la professional que va increpar; de l'altra, el context polític que "determina els fets". Un context marcat, precisament, per la imminent suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament i que va propiciar una entrevista inquisitiva per intentar aclarir fins a quin punt eren certes les acusacions de corrupció que estaven a punt de forçar la seva marxa.

Són aquestes preguntes les que van irritar Borràs, i també Dalmases, ja que va constatar que no s'ajustaven a allò acordat amb el programa. "No puc callar i necessito dir-ho. Qualsevol altra persona amb experiència política hauria marxat i callat, jo no sé ser així", ha al·legat. "Aquelles persones que m’havien recomanat no fer l’entrevista tenien raó. Jo que havia donat la cara m’havia equivocat”. El membre de Junts s'ha disculpat pel seu comportament perquè, segons ha dit, la situació no s'hauria d'haver produït en aquell context. "No hauria d'haver tingut aquella conversa en aquell moment"

Sense denúncia per por a represàlies

Aquesta no és la versió que ha exposat qui va ser director del Faqs, Pere Mas. Segons ha dit, l'escridassada contra la subdirectora va ser una "intimidació inacceptable". Malgrat dir que no era al lloc dels fets, sinó que es trobava a cent metres de distància, ha explicat que la informació va "córrer pels passadissos, i una persona de producció va anar a buscar-lo "tremolant, nerviosa i alterada". A més, a diferència de Dalmases, que ha dit que hi havia una porta oberta de bat a bat, Mas ha replicat que la discussió va ser a porta tancada, sense que es deixés entrar ningú més a la sala i que els crits se sentien des de l'exterior.

El periodista també ha contat per què en cap moment es va iniciar un procediment legal per resoldre el cas. Pere Mas ha recordat que aquell era el penúltim episodi del programa, de manera que els treballadors de la productora "no sabien quin seria el seu futur laboral". És per això que la subdirectora no va voler denunciar-ho. "Hi havia por. No estàvem parlant d'una persona qualsevol. Això afectava Laura Borràs, i també hi havia una situació de vulnerabilitat laboral darrere". Segons Mas, la periodista també va sol·licitar a Mas que "rebaixés els fets" quan va ser entrevistat uns dies després. Tots els grups parlamentaris, excepte Junts, han assenyalat la gravetat del cas, i han instat la Comissió de l'Estatut del Diputat a determinar quines normes va infringir Francesc Dalmases.