Els corredors de la cursa per l'alliberament dels presos polítics organitzada per Quilòmetres per la Llibertat ha arribat a les presons madrilenyes d'Estremera i Soto del Real aquest matí, on els han rebut la diputada d'ERC al Senat Ester Capella i l'exconseller Francesc Homs, del PDeCAT, que han fet arribar als consellers i activistes empresonats uns llibres que els participants han fet arribar fins a Madrid.

La iniciativa, en què han participat centenars de persones, ha permès realitzar per trams i  en només tres dies un recorregut de pràcticament 800 quilòmetres, xifra encara superada aquesta tarda quan la cursa ha contniuat fins a la presó d'Alcalá-Meco. 

A les portes d'Estremera, una de les impulsores, Anna Vilà, ha reivindicat la causa de la llibertat dels presos i ha exposat que la marxa és un intent de mostrar la "duresa" del "càstig" i la "distància que separa els presos de les seves famílies. Vilà ha destacat el suport que han rebut de famílies madrilenyes que els han atès per si necessitaven qualsevol mena d'ajuda.

Fotografia: Kms. per la libertat

Amb l'arribada a les presons madrilenyes acaba una llarga cursa ininterrompuda de tres dies. Per grups, els participants ha corregut trams d'entre 10 i 13 quilòmetres, en un intent de reivindicar l'alliberament dels polítics independentistes empresonats.

La cursa va començar divendres a les 11 del matí amb el primer tram que separava el Parlament de Catalunya fins a l'Ajuntament de Barcelona i ha transcorregut fins avui passant per diverses poblacions catalanes—Igualada, Piera, Lleida, entre d'altres— per després seguir fins a Aragó, Castella-La Manxa i la Comunitat de Madrid, on s'han dirigit fins els centres penitenciaris on es troben els presos polítics.

cursa presos alcala meco talegon rufian - en

Beatriz Talegón i Gabriel Rufián, durant l'arribada a Alcalá-Meco

L'agraïment dels presos

Els consellers empresonats Joaquim Forn i Raül Romeva han volgut expressar el seu agraïment als participants de la cursa en missatges a través de Twitter. El responsable d'Interior cessat ha qualificat els corredors "d'herois" i ha destacat l'actitud d'un "país que no vol deixar d’avançar fins a la vora d’aquests murs que ens tanquen".

Romeva ha destacat el simbolisme de la cursa i ha fet un paral·lelisme amb les lluites per les llibertats. "Som en una cursa de fons, ara és quan l’actitud i la resistència són més importants que mai", ha afirmat el conseller.

Què és Quilòmetres per la Democràcia?

Correm per la Democràcia, amb el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i l'ANC, ha organitzat aquesta iniciativa que ha cobert corrents més de 800 quilòmetres en tres dies.

Ho han fet en grups de quatre corredors, vestits amb una samarreta groga, que han cobert la distància d'un tram d'entre deu i tretze quilòmetres.