Itàlia i Malta han tancat les portes als immigrants de l'Aquarius i el flamant govern espanyol de Pedro Sánchez ha corregut a oferir-se a acollir les 629 persones que hi viatgen a bord. Obrir les fronteres a aquests immigrants, actualment en aigües entre Malta i Itàlia, és una qüestió humanitària. Dins el vaixell hi ha 11 nens petits, 123 menors no acompanyats i més de 80 dones, set de les quals estan embarassades. A més, segons Metges Sense Fronteres, molts necessiten atenció mèdica urgent. 

Ara bé, l'acollida dels immigrants a l'estat espanyol ha agafat certa forma de cursa per fer-se amb la medalla de la solidaritat. Després d'un cap de setmana on els governs de Malta i Itàlia s'han negat a oferir un port segur on acollir-los, aquest dilluns ha estat el mateix Pedro Sánchez qui ha donat instruccions perquè el port de València aculli el vaixell. A més, el president del govern espanyol no descarta desplaçar-se fins al País Valencià per rebre'ls en primera persona si aconsegueixen arribar-hi.

A més de València, també s'han ofert a donar acollida als immigrants libis Catalunya, Madrid, Navarra, el País Basc o Extremadura

De fet, abans que Sánchez donés ordres d'acollir els immigrants a València, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja havia ofert el port de la capital catalana com a punt d'arribada. També ho ha fet el president català, Quim Torra, que ha reiterat que Catalunya està preparada per rebre 1.800 refugiats.

Als oferiments també s'hi ha sumat l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, així com els governs de Navarra, Euskadi i Extremadura. 

Després d'aquest oferiment, els reconeixements a l'estat espanyol no s'han deixat de succeir. Els primers en agrair-ho han estat Itàlia i Malta, que havien evitat endur-se el problema. De fet, l'ultra Matteo Salvini, ministre de l'Interior d'Itàlia, ho ha qualificat de "victòria". Unes declaracions molt polèmiques tenint en compte que es tracta d'un vaixell a la deriva amb més de 600 vides a bord. 

A partir d'aquí, els agraïments a Espanya no s'han deixat de succeir. La Comissió Europea ho ha qualificat de "solidaritat real" i també ha aplaudit la decisió el Consell d'Europea, així com la Organizació Internacional de les Migracions (OIM), la Creu Roja o Unicef. 

Ara bé, de moment encara no està clar que el vaixell Aquarius pugui arribar a València. Metges Sense Fronteres ha alertat que és "insegur" que la embarcació navegui fins a València. El vaixell supera la seva capacitat màxima i podria ser perillós.

Per ara, el vaixell continua entre Malta i Itàlia, països que els han vetat l'entrada, i ja porta dos dies amb els immigrants rescatats en alta mar. Fonts de dins del vaixell asseguren que no han rebut més instruccions ni se'ls ha facilitat cap port segur, tenint en compte que el de València quedaria massa lluny per navegar amb el vaixell actual.