Amb un efusiu "victòria". Així és com ha celebrat el ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, que l'embarcació Aquarius, amb 629 refugiats a bord, atraqui finalment a València després d'haver-se negat que el vaixell desembarqués en un port italià. “629 immigrants a bord de la nau Aquarius en direcció a Espanya, primer objectiu aconseguit”, ha piulat el polític del partit d’extrema dreta acompanyant el missatge amb l’etiqueta ‘tanquemelsports’. 

En una roda de premsa posterior a l’anunci de La Moncloa, Salvini ha afirmat en relació al ‘no’ d’Itàlia que “aixecar la veu serveix” i s’ha felicitat per haver obert “un nou front de discussió per una nova política migratòria a nivell continental”. “Per primera vegada en la meva memòria una embarcació provinent de Líbia i amb destí a Itàlia atracarà en un port d’un país que no és Itàlia i això és signe que alguna cosa està canviant”, ha assegurat defensant que Roma no pot continuar “mantenint sola aquest pes enorme”. “Si no ho haguéssim aturat, demà ens hauríem trobat el mateix”, ha justificat.

En la roda de premsa, Salvini ha afirmat que gràcies a l’oferta del govern espanyol es compta des d’aquest dilluns amb un “nou inici” i ha parlat de la construcció d’una “nova Europa”.

El populista també ha assenyalat que Itàlia serà “protagonista” en el front de la seguretat a la UE i espera que l’objectiu del seu govern sigui el mateix que el d’Àustria. El govern austríac, format per una coalició entre els conservadors i l’extrema dreta, va dir la setmana passada a través del seu primer ministre Sebastian Kurz que prioritzarà la seguretat i el control de fronteres durant la presidència rotatòria de la UE, que exercirà a partir de l’1 de juliol.