Les tretze assemblees de la CUP de Barcelona decidiran aquest dimecres si donen suport als pressupostos per al 2016 que impulsa l’equip de govern de Barcelona en Comú, segons ha pogut saber El Nacional. La reunió, la mateixa que fa dues setmanes va rebutjar la proposta de comptes que avala PSC i ERC, s’avança un dia respecte al que tenen previst els mecanismes interns de la formació.

El gest s’emmarca en un context frenètic per part de l’Ajuntament de Barcelona. “Cada setmana que passa és més complicat executar un pressupost”, es lamentava dilluns passat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Des del primer ‘no’ cupaire, el 21 d’abril, s’han produït reunions, dividides per temàtiques, entre els equips negociadors gairebé cada dia.

Alguns dels punts són la dissolució de la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana, la creació d'un Carnet de Ciutat pels sense papers o la remunicipalització del servei de BTV. Amb tot, sembla que, l'executiu dels comuns ha fet un intent real d'apropar-se a les demandes cupaires, a les anomenades 10 pedalades que van posar sobre la taula de negociació.

L’escenari

Ple extraordinari, amb caràcter d’urgència. Aquesta és l’única via que podria provar l’executiu de BComú, després d’un eventual anunci de vot afirmatiu dels cupaires dimecres a la nit, per tal de posar a votació del Plenari els pressupostos. Tot i que per funcionament s’haurien d’iniciar aquell mateix dia els tràmits, que comencen amb una Junta de Portaveus, fonts de l’Ajuntament no descarten a aquest diari que es pugui fer dijous a corre-cuita.

“Des del govern sempre s’ha dit que se celebrarà un ple de seguida que hi hagi un acord”, incideixen, tot i que apunten que el funcionament habitual és treballar amb un marge de 48 hores.

Amb tot, si finalment es produeix entesa, la capital catalana podria dir adéu, com a màxim dilluns, als pressupostos prorrogats del 2015. Entre d’altres coses, la modificació de crèdit incorporaria un increment net de recursos de 275 milions d’euros, que inclouen posar en marxa una sisena hora d’anglès a les escoles (a proposta del PSC) o destinar 15 milions a la L10 de Zona Franca per obrir dues estacions de Metro (a proposta d’ERC).

Context

La complicada aritmètica municipal fa que amb els 11 regidors de BComú, els 5 d’ERC i els 4 del PSC no n’hi hagi prou per sumar els 21 necessaris per tirar endavant la proposta, i és per això que es comptava amb el suport, ni que fos limitat a un vot, dels tres regidors de CUP-Capgirem Barcelona, que permetrien superar els vots contraris dels grups municipals de CiU (10 regidors); C’s (5) i PP (3).

En realitat, la modificació pressupostària va ser aprovada inicialment amb els vots favorables del Govern de BComú, d'ERC, PSC i la CUP a finals de març, quan CiU, C's i PP van votar-hi en contra, i malgrat que aleshores la CUP ja va advertir que el seu suport definitiu quedava condicionat a la incorporació de les seves propostes, l’equip de govern comptava a poder tirar endavant el projecte.

El sorpresiu ‘no’ de la CUP va caure, doncs, com una gerra d’aigua freda a BComú i ha fet trontollar els càlculs de Colau i el seu equip. El calendari s'ha endarrerit, almenys dues setmanes, i li ha costat un ritme de negociacions inèdit, obligant a obrir contactes amb Convergència, i una dura campanya en contra, plasmada en centenars de fulletons en ple Sant Jordi per part dels anticapitalistes.