La CUP ha dit que no. Els anticapitalistes barcelonins han anunciat que votaran negativament als pressupostos per al 2016 que l’executiu d’Ada Colau ja té tancats amb ERC i pràcticament amb el PSC. Els tres regidors de la CUP eren imprescindibles perquè al plenari que se celebrarà aquest dilluns se superin els vots contraris de CiU, PP i Ciutadans.

A Colau li servia una abstenció. Però pels cupaires no té sentit aprovar uns comptes que consideren que són una simple “ampliació” dels de l’any passat, que va tirar endavant CiU amb el suport dels republicans. En una roda de premsa des del carrer Casp, han assegurat que “ara mateix està en la línia del que volíem deixar enrere, i no pas en una política de canvi”.

Els telèfons deuen estar despenjant-se des de la plaça Sant Jaume. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha convocat immediatament després de l’anunci una roda de premsa a l’Ajuntament. El posicionament, decidit ahir en la reunió de les tretze assemblees locals de la CUP a Barcelona, va ser unànime, i per la contundència expressada, sembla que no hi ha marge per un canvi de cara a dilluns.

Negociacions

L’última setmana ha estat frenètica. Des que el cap de setmana passat l’assemblea general dels anticapitalistes a la ciutat va rebutjar unànimement sumar-se als nous comptes, Colau va acceptar fer reunions dividides per temàtiques. Aquest format, segons s’han queixat els cupaires, no s’havia produït fins ara, si bé sí que “ho havien fet amb altres grups”, en clara referència a les negociacions que fa mesos que tenen amb els socialistes.

Les presses són males aliades. El fons del missatge de la CUP, que no nega voler seguir negociant en les properes setmanes per arribar a un acord, és que s’ha fet tot a corre-cuita. “Quatre dies per arribar a acords és molt complicat. Calia començar abans”, ha subratllat la regidora Maria Rovira.

Però a banda dels tempos, la qüestió també va de propostes. De les 10 “de mínims” que s’havien entregat al govern Colau, “cap d’elles ha sigut acceptada en la seva totalitat”. És més, defensen que van arribar a reduir-les a cinc, per la petició expressa dels negociadors de Barcelona En Comú. I ahir a la tarda van rebre resposta: “no s’assumia ni un quart del que demanàvem”, ha criticat Rovira.

Crítiques

El que més “sorprèn” al carrer Casp és el rebuig al que diuen que són propostes que Barcelona en Comú “ha defensat en campanya electoral”. Lamenten el rebuig a unes “deu pedalades pel canvi” que asseguren estar buscades expressament per coincidir.

L’únic punt que diuen que ha estat més àmpliament acceptat és la construcció d’una xarxa de drets sexuals i reproductius de la ciutat, on la partida s’incrementaria de 600.000 euros a 1.200.000. Però no es comparteix ni la dissolució de la Unitat de Suport Policial. A més a més, tot i que celebren que s’hagi començat a treballar per donar padró als sense papers, Rovira ha remarcat que “fa un any que són al govern de l’ajuntament, i és insuficient”.

Amb tot, si no hi ha cap canvi de parer, els pressupostos cauran dilluns, i seguiran els prorrogats del 2015. “No és una contradicció que continuïn els prorrogats”, afirmen, reiterant en la tesi que els proposats “són una ampliació dels del 2015”. Això sí, “mà estesa que es presenti una nova proposta que avanci cap a polítiques rupturistes”, ha conclòs la regidora.