El plenari de Barcelona que ha de decidir sobre l’aprovació d’uns nous pressupostos per a la ciutat se celebrarà dilluns vinent, després que l’alcaldessa, Ada Colau, hagi aconseguit sumar avui Esquerra Republicana, a l’espera de PSC i CUP, amb qui també negocia des de fa setmanes i les converses amb els quals diu que estan “ben orientades”. El suport de les tres forces d’esquerres, a qui Colau demana “bona voluntat”, és indispensable per l'aprovació, ja que només així es superaria els vots contraris (23 contra 18).

En una roda de premsa des de la sala Lluís Companys de l’Ajuntament, Colau i el líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, han escenificat una entesa que incrementarà en 35,9 milions d’euros els comptes que inicialment havia dibuixat l’executiu de Barcelona En Comú. Concretament els republicans han aconseguit el compromís de començar a implementar l’arribada de l’L10 a la Zona Franca, l’impulsa de la transformació de la Model i Trinitat Vella, i una partida per implantar la T16.

Malgrat tot, un eventual tripartit entre ERC-PSC-BComú continua estant més lluny que mai. Bosch, que ha celebrat que hi hagi un increment de despesa neta respecte el 2015 de 275 milions d’euros, ha assegurat que “pretendre que el PSC s’apropi a nosaltres i a les nostres interpretacions de Barcelona és bastant difícil”. Pel líder republicà, “som al 2016 i tornar al 2007, amb una fórmula que no era convincent, és molt complicat”. En qualsevol cas, el que no ha descartat és que ho intentin en solitari.

Estabilitat

Des dels comuns no amaguen que els agradaria un govern el més estable possible. “Pas per pas”, seguint els passos que li marca l’oposició, l’alcaldessa ha emfatitzat que serà a partir de dilluns quan començaran les converses per veure si es vislumbra una entrada dels socialistes barcelonins que encapçala Jaume Collboni.

“A Barcelona hi va haver un mandat de canvi i de pluralitat, de canvi. Des del principi vam tenir clar que havíem de fer acords”, ha remarcat Colau, insistint en què la pròrroga dels comptes de 2015 “no permetia l’augment de pressupost que necessita aquesta ciutat”.

Model i L10

Fil a l’agulla. Amb un equip tècnic que negocia amb els d’Oriol Junqueras, el consistori, “conscient de les dificultats econòmiques” de la Generalitat, posarà 15 milions que hauria de posar la Generalitat, de qui és competència les infraestructures, per obrir dues estacions de Marina. La tria - d’una zona en què actualment la línia ja està feta però hi falten les estacions- asseguren que es farà d’acord amb les que més persones involucrin. En referència al retorn dels diners, és el que s’està estudiant ara amb el vicepresident i conseller d’Economia.

Operació “triangulada amb la justícia”. Així ha definit Ada Colau la iniciativa de començar a treballar sobre la presó Model i la de Trinitat Vella. Concretament hi haurà una reparcel·lació de terrenys, a partir de la seva compra a la Generalitat, que l’Ajuntament vol fer habitables a Trinitat. “Demostrem la voluntat de desencallar”, ha reblat.