El segon grau que han acordat les juntes de tractament de presons per als presos independentistes condemnats no ha acabat de convèncer determinats sectors de l'independentisme. La qualificació ja ha generat discrepàncies entre els socis de Govern, JxCat i ERC. Una controvèrsia a la qual s'ha afegit la CUP amb veu pròpia. "L'únic grau que podem acceptar és l'amnistia per als presos polítics i per a tots els represaliats", afirmen. 

En declaracions als mitjans de comunicació des del Parlament de Catalunya, el diputat Carles Riera ha assenyalat que l'enèsima batalla entre republicans i postconvergents no fa més que "generar desorientació i separar el focus de la qüestió central", que segons els anticapitalistes hauria de ser lluitar per l'amnistia. Riera considera que el debat sobre quin grau s'hauria de concedir als presos és una maniobra de distracció i de cap manera pot ser la solució. 

Més enllà de defensar amb vehemència la necessitat d'una amnistia, la CUP ha aprofitat la compareixença per tornar a carregar contra les dues grans formacions independentistes per les negociacions amb el PSOE. Específicament, els cupaires s'han lamentat pel fet que JxCat hagi aparcat la moció sobre autodeterminació que s'havia de votar en el ple d'aquesta setmana. Un gest que demostra, en paraules de Riera, que "per a Junts per Catalunya l'autodeterminació també és una mercaderia que es pot comprar i vendre".