La qualificació dels presos polítics en règim de segon grau no ha caigut igual entre els dos socis del Govern. JxCat ho veu "decebedor" i considera que hi ha pogut influir la "pressió política i mediàtica" dels últims dies, en mig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Des d'ERC, en canvi, defensen que es tracta d'un assumpte "tècnic" i apunten que no hi pot haver "pressions als funcionaris". 

El primer de valorar el veredicte de les presons ha estat el vicepresident de la cambra catalana, Josep Costa, que ha assegurat que una altra decisió era "possible", i que la prova d'això és que no hi hagi hagut unanimitat en les juntes de tractament entre el segon i el tercer grau. "Davant el dubte", defensa, s’havia d’haver adoptat la mesura "que menys perjudiqui els presos". En aquest punt ha volgut recordar que mesures com el segon o el tercer grau penitenciari són fórmules "perfectament legals i normals" del compliment de les penes i en cap cas una "excarceració".

Tot i voler evitar entrar en els motius pels quals s'ha optat per aquesta decisió, Costa sí que ha remarcat que no seria "acceptable" que "el fet de ser presos polítics i que organismes internacionals de drets humans demanin el seu alliberament siguin un perjudici per a ells i per a la classificació". En aquest sentit, ha reiterat que creu que els presos complien els requisits per ser classificats en tercer grau i considera que és "l'evident pressió ambiental, política i mediàtica contra aquests presos el que fa que es pretengui "que tinguin un tracte pitjor que altres presos en les mateixes circumstàncies".

A l'altre costat, els republicans, de qui depenen les presons a través de la conselleria de Justícia, dirigida per Ester Capella, volen deixar clar que es tracta d'un tema "tècnic" i que el respecten. El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha sortir a rebatre l'opinió dels seus socis de Govern i ha assegurat que no es pot traslladar la "pressió als tècnics". "La nostra feina no és pressionar els tècnics i funcionaris", ha defensat, tot apuntant que a partir d'ara estudiaran si la millor opció per als presos és presentar un recurs contra la classificació de les juntes o treballar per aconseguir que se'ls apliqui l'article 100.2, que també els permetria sortir de la presó per treballar.

Sigui com sigui, des d'ERC consideren que "el problema continua essent el mateix: que a Espanya existeixen presos polítics" i ha assegurat que seguiran "treballant sense parar perquè estiguin al carrer". Preguntat per les negociacions amb el PSOE per la investidura i per si la situació dels presos està sobre la taula, Sabrià s'ha limitat a dir diverses vegades que "el diàleg, perquè sigui net i sincer, no pot anar acompanyat de repressió".