Que des de l'1-O, els partits independentistes no van a l'una és una realitat aquests últims dies, amb el sotrac de la sentència, s'ha fet més evident que mai. Tips "de la incapacitat del Govern" d'oferir una resposta "a l'alçada de les mobilitzacions" a la CUP han decidit tirar pel dret amb la convocatòria d'una trobada amb "tots els càrrecs electes de les forces democràtiques del país". Un sac diàfan que, més enllà dels seus quadres, interpel·la directament integrants de JxCat, ERC i els Comuns. La cita té per objectiu "ultimar una proposta a l'alçada del moviment popular". I ja ha generat controvèrsia entre la resta de partits que hi veuen interessos electoralistes.

El fet que els cupaires hagin decidit concórrer a les eleccions espanyoles del 10-N aixeca recels al propi flanc independentista. Una altra de les raons que ha incomodat a certs sectors dels partits de Govern és que fa tot just dues setmanes, a les portes de conèixer les condemnes del Suprem, Carles Puigdemont va anunciar que el Consell de la República convocarà l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya per decidir els passos a seguir si els líders independentistes no eren absolts. La CUP, però, ha decidit avançar-se. La convocatòria és per aquest dilluns al vespre a les Cotxeres de Sants.

Fonts de la formació anticapitalista expliquen a ElNacional.cat que compten ja amb la confirmació d'assistència de regidors i regidores de JxCat, ERC i els Comuns. La diputada de JxCat Aurora Madaula ha fet pública la seva intenció de sumar-s'hi. En qualsevol cas, tots els qui hi participin ho faran a títol individual, ja que des dels tres partits en qüestió ofereixen una versió diferent.

Catalunya en Comú ha comunicat a aquest diari que "no hi anirem". Amb més embuts, però amb el mateix fons s'expressen des de Junts per Catalunya. Preguntats per si hi pensen participar, afirmen que hi seran "quan es convoqui de forma unitària". Segons una comunicació a la qual ha tingut accés aquest mitjà, la direcció dels junters dóna a entendre als seus electes que s'abstinguin de participar-hi perquè la convocatòria de la CUP és "unilateral". No se'ls prohibeix l'assistència directament però se'ls avisa que quan toqui, ja seran avisats. En un sentit similar s'hauria dirigit la direcció d'ERC a les seves files. Segons afirmen els republicans es tracta "d'un acte de partit de la CUP" i no hi tenen "res a dir". 

El conclave compta amb un ordre del dia que inclou una proposta concreta que traslladarà la CUP als assistents i que serà el primer que caldrà aprovar.