La CUP deixarà de donar suports al Govern i donarà per acabada la legislatura si no se celebra el referèndum independentista al setembre. Així ho ha fet saber la diputada cupaire Eulàlia Reguant en una entrevista a Els Matins de TV3, des d’on la representant anticapitalista ha advertit que, un cop els pressupostos s’hagin aprovat, "és el moment que Puigdemont i Junqueras accelerin" la celebració de la votació sobre la independència.

Fer eleccions seria un “fracàs majúscul”

Per la CUP, el referèndum és una condició necessària per a mantenir el suport al Govern. Per això, la celebració d’unes eleccions que substituïssin una consulta independentista seria, per Reguant, un “fracàs”. "Si no hi ha referèndum al setembre, la CUP dóna per acabada la legislatura", ha explicat la diputada.

És més, Reguant ha explicat que si aquest escenari tingués lloc, hi haurien d’haver dimissions, començant per la mateixa CUP. “Si hi hagués eleccions en comptes de referèndum, seria un fracàs majúscul”, ha explicat i ha afegit que, en aquest escenari, “les 10 diputades de la CUP marxaríem".

El referèndum, al maig o juny

L’escenari polític desfavorable a Espanya, juntament amb la judicialització de l’independentisme, són les dues raons principals per les quals Reguant no veu “un acord possible pel referèndum amb l’Estat”. La representant anticapitalista ha considerat que, davant els resultats del 26-J, l’estat espanyol no està preparat per negociar un referèndum. Per això, els cupaires aposten per tenir preparat el referèndum pel maig o juny i així poder-lo avançar.

Des de la CUP, consideren que la persecució i judicialització dels polítics independentistes, com el procés contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és una mostra que “no existeix” l’Operació Diàleg.

El Govern ha fet “xantatge” a la CUP

Després de l’anunci que la CUP aprovarà els pressupostos, Reguant ha provat de justificar aquest suport al Govern amb un to crític. Ha assegurat que els comptes “no responen a les necessitats del país” perquè, segons ha apuntat la diputada, “no hi ha hagut voluntat de replantejar-se res” per part de Junts pel Sí. És més, en la mateixa línia que Quim Arrufat, ha indicat que el Govern ha fet “xantatge” als cupaires condicionant l’aprovació dels comptes a la celebració del referèndum.

Reguant ha exposat que els pressupostos són “continuistes” i que no responen a les necessitats del país. “No toquen privilegis”, ha apuntat la diputada cupaire. Amb tot, ha volgut deixar clar que els anticapitalistes no comparteixen les polítiques econòmiques del Govern.