El dirigent de la CUP, Quim Arrufat, ha deixat clar avui que el suport del seu grup parlamentari als pressupostos serà un condicional. "Si el setembre no hi ha referèndum, la CUP retira el suport al Govern i provocarà noves eleccions", ha advertit.

L'anunci d'Arrufat en la roda de premsa ha provocat els aplaudiments dels dirigents cupaires presents. Prèviament el consell polític, reunit aquest matí a Vilafranca, havia donat el vistiplau a permetre la tramitació dels comptes amb 39 vots a favor, 22 en contra i 2 abstencions. Al llarg d'aquesta setmana havien estat les assemblees territorials les que s'havien pronunciat a favor de fer costat a la darrera proposta del Govern en relació als comptes.

Tant Arrufat com la diputada Eulàlia Reguant han fet una valoració molt crítica dels pressupostos que proposa el Govern que, segons han dit, "no han minvat la desigualtat social, ni contemplen esforços redistributius, ni han tombat privilegis i es mantenen les mateixes estructures desiguals i privilegiades de 35 anys d'autonomisme convergent".

"El Govern i la Conselleria d'Economia en aquest debat social necessari en termes de polítiques públiques i socials ha amagat el cap sota l'ala, no ha obert el debat ni ha respost de manera adequada a allò que es necessita", ha avisat.

Davant d'aquesta valoració, tot i que dos dels seus diputats votaran a favor de la tramitació dels comptes per permetre que aquests prosperin i vuit s'abstindran, ha deixat clar que "no és un sí a tot i té data de caducitat".

Referèndum preparat el mes de maig

"El referèndum s'ha de poder celebrar aquest any, abans del setembre. I depenent de la pressió judicial de l'Estat espanyol contra càrrecs electes i institucions del nostre país ha de poder estar preparat fins i tot abans de l'estiu", ha advertit el dirigent del secretariat cupaire.

En concret, des de la CUP es considera que tot el dispositiu ha d'estar preparat el mes de maig per si un cas els processos judicials ja oberts i els que s'aniran obrint fan necessari un avançament del referèndum al mes de juny.

En aquest sentit, Arrufat adverteix que el país "no es pot permetre" que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sigui jutjada i inhabilitada. I aquests és un dels escenaris que, a parer seu, podria forçar un avançament del referèndum i obliguen a accelerar-ne els preparatius. 

"No ens podem permetre un altre 9-N, no podem arribar a les portes de la convocatòria amb la feina per fer", ha advertit tot alertant que un referèndum unilateral "exigeix tota la intel·ligència, prudència i preparació per part del Govern".

La CUP ha retret també que la preparació del procés ha estat massa temps aturada per part del Govern. "Hem de continuar desplegant els instruments del procés constituent, un procés que ha de ser exemplar a tota Europa", ha indicat.

Tot i el suport als pressupostos, els cupaires han insistit a denunciar els "xantatges", com la present votació dels pressupostos, i ha advertit que les institucions no poden ser obstacle a l'expressió del poble, ni per tacticisme, ni per partidisme".

El que no han concretat és de quina manera provocaran l'avançament electoral en cas que no es compleixi el compromís del Govern sobre el referèndum.