L'anunci per part del govern espanyol que no suspendrà automàticament la llei catalana de regulació dels lloguers tot i presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) no ha calmat gens els ànims de la CUP. Els anticapitalistes s'han mostrat indignats pel moviment del PSOE i també pels cants de victòria del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

I és que el líder republicà a Madrid ha celebrat el fet que l'Executiu espanyol no demanarà la suspensió automàtica de la llei a l'espera que s'aprovi una d'àmbit espanyol. "Finalment el Govern no tombarà la Llei de Regulació del Lloguer aprovada a Catalunya. La bona notícia és que de vegades Esquerra té prou força per ajudar a què passin (o no passin) coses. La dolenta és que sigui tot tan difícil amb un Govern suposadament progressista", ha tuitejat.

Aquest optimisme ha estat respost ràpidament per dos diputats de la CUP al Parlament. Per una banda, Eulàlia Reguant ha recordat que l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos portarà la llei de regulació dels lloguers al TC. "Que no en demani la suspensió automàtica no els fa bons ni evita que un cop més veiem com el govern de l'Estat decideix intervenir quan des del Parlament es legisla en contra dels poderosos", ha afegit. Per l'altra, el també diputat Xavier Pellicer ha insistit que els socialistes espanyols presentaran el recurs i ha acusat Rufián de "blanquejar" al PSOE.

eulalia reguant TUIT

També s'han mostrat indignats amb la decisió del govern espanyol els dos anticapitalistes del Congrés. "El govern espanyol recorrerà la llei catalana de regulació dels lloguers. Suposem que els fons d’inversió hauran trucat a la porta, i l’excusa és l’informe no vinculant del Consell de Garanties Estatutàries. Quin desastre!", ha lamentat Mireia Vehí. "Primer van filtrar que quedaria suspesa automàticament i ara sembla que ”limitar-se” a recórrer-la sigui algun avenç. És igualment una agressió social i nacional i ho fan coincidir amb els indults per apaivagar crítiques", ha apuntat Albert Botran.

Els perills del recurs

Tot i no suspendre's automàticament, la llei catalana té totes les de perdre i desaparèixer. I és que la seva vigència està directament lligada a l'aprovació d'una de similar a nivell espanyol. El problema és que aquesta no arriba per les discrepàncies entre el PSOE i Unidas Podemos. Aquests últims acusen els socialistes de violar l'acord del govern de coalició amb les seves propostes per a la llei. 

Els moviments en defensa per l'habitatge veuen en el recurs del PSOE un intent de protegir els interessos econòmics dels grans tenidors amagat darrere la presumpta inconstitucionalitat de la llei. Per tot això el Sindicat de Llogateres ha alertat que "la llei segueix en perill" i ha convocat una manifestació per aquest dilluns a les 18h davant de la seu del PSC. 

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Foto: ACN