El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha demanat que primer "cal posar-se d'acord amb el rumb polític cap a l'autodeterminació", abans de seure amb el Govern de la Generalitat per pactar els pressupostos. Ha explicat que si no hi ha uns plans socials i econòmics per a Catalunya, no té sentit que s'avalin els comptes.

Riera, en una entrevista a SER Catalunya, ha assegurat que la CUP espera reunir-se amb el vicepresident, Pere Aragonès, de cara al setembre per abordar l'assumpte pressupostari, però ha admès que l'anomenada Llei Aragonès podria ser un problema en les negociacions. "Els serveis públics bàsics han d'estar en mans públiques perquè creiem que és la millor manera d'estabilitzar-ho", ha indicat.

D'altra banda, Riera ha assegurat que l'aposta actual de la Generalitat no va a cap lloc perquè es mou per conservar l'autonomia i dialogar amb l'Estat: "Diàleg no n'hi ha hagut, no n'hi ha, ni se li espera. I l'autonomia està bloquejada". Ha destacat que "actualment encara estem lluny d'una fase resolutiva del conflicte" i ha fet una crida als partits, les entitats i els agents socials perquè a partir de la Diada i de la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O, sumin forces i permetin generar una "onada mobilitzadora igual o superior al 3 d'octubre" i, sobretot, "aguantar-la".

Tot i assumir que no "hi ha una unitat independentista com l'any 2017", Riera ha explicat que la reacció al veredicte del judici de l'1-O és un moment "molt important" per "accelerar el procés". Riera ha assenyalat que ara l'independentisme està en una fase d'acumulació de forces, de guanyar legitimacions internacionals, de desgast de l'Estat i de reescalfar el conflicte com l'única manera de desbloquejar aquesta situació.