El diputat de la CUP Carles Riera ha rebutjat un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS). "La CUP no té un govern de concentració autonòmic a la seva agenda, de cap de les maneres", ha afirmat en una entrevista a 'Catalunya Ràdio'. En aquest sentit, ha situat aquesta fórmula només en un escenari de ruptura amb l'estat que ara veu "lluny".

Riera ha explicat que hi ha coincidència en la desobediència civil però no en la desobediència institucional com a estratègia de l'independentisme. I ha lamentat que JxCat i ERC parlin "d'enfortir" les institucions per anar a un "escenari d'estabilitat dins dels marcs legals".

Riera rebutja ara un govern de concentració perquè "no s'ha de posar el carro davant els bous" i ha afegit que "no té cap sentit" participar d'un govern que "només aspira a preservar l'autonomia". La fórmula de govern de concentració només seria possible, segons el diputat de la CUP, en un escenari de ruptura amb l'Estat i de crear les condicions per exercir l'autonomia de manera efectiva.

Una de les discrepàncies entre els independentistes és el significat d'enfortir les institucions com a resposta a la sentència. Per a la CUP, una institució forta és "aquella que no acata les decisions de l'Estat que limiten drets socials, civils i polítics" i que està disposada a desobeir amb totes les conseqüències. En canvi, segons Riera, per JxCat i ERC enfortir les institucions és "anar a un escenari d'estabilitat institucional dins els marcs legals".

Amnistia davant una sentència condemnatòria

Riera ha explicat que la CUP aposta per l'amnistia com a solució política davant una sentència que no sigui absolutòria i ha defensat que aquesta fórmula "forma part d'una victòria". En canvi, segons el diputat cupaire, l'indult és "políticament una derrota" ja que implica mostrar penediment. En aquest sentit, ha explicat que la seva formació demana una amnistia per a tothom, no només pels que estan a la presó i a l'exili.

La CUP no es planteja unes eleccions a Catalunya com a resposta política a la sentència, però avisa que caldran comicis si l'executiu català no avança cap a la confrontació amb l'Estat. "Si el govern ha de continuar com fins ara, que no fa cap passa cap a l'exercici d'autodeterminació i fa polítiques públiques absolutament conservadores... si això segueix així, més val que hi hagi eleccions", ha afegit.

Pel que fa als pressupostos, Riera ha deixat clar que la seva formació no està en condicions d'aprovar-los "de cap de les maneres" ja que considera que les seves propostes no tenen cabuda en el projecte que presentarà el Govern. De fet, segons Riera, com que no hi ha acord en els objectius, això no permet començar a parlar sobre els instruments, com són uns pressupostos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat