La CUP ha rebutjat aquest dilluns participar en la reunió preparatòria de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat perquè considera que "no hi ha una sortida al conflicte" derivat del procés independentista "sense el previ reconeixement del dret a l'autodeterminació".

Segons indica la CUP en un comunicat, la decisió de no participar en els treballs de preparació de la reunió de la comissió bilateral prevista per a dimecres es deu al fet que discrepa dels objectius que han motivat la seva convocatòria.

La CUP afirma, en aquest sentit, que no vol que la seva acció política "contribueixi a potenciar una nova fase autonomista i pactista amb l'Estat", sinó que vol orientar-la "cap a una ruptura democràtica amb els marcs impostats pel règim del 78".

Els anticapitalistes preconitzen centrar els seus esforços en "la defensa del dret a l'autodeterminació", en l'impuls d'"espais d'institucionalitat pròpia" i "en la creació d'hegemonies polítiques canalitzades a través dels moviments socials i populars".

El comunicat també anuncia, a més, que la CUP "es posicionarà en contra de tota relació bilateral amb l'Estat que no busqui una solució democràtica al conflicte polític que passi necessàriament pel reconeixement del dret a l'autodeterminació".

Per a la CUP, ara mateix "no hi ha una alternativa, en els actuals marcs constitucionals i autonòmics, que constitueixi una autèntica ruptura democràtica".