La CUP ha qualificat aquest dimarts l'informe del Tribunal de Comptes que exigeix 5,4 milions d'euros a diversos ex-alts càrrecs de la Generalitat d'"enèssima maniobra de repressió econòmica i política" i ho emmarca en una nova mostra de la "persecució de l'Estat" al moviment independentista. El diputat de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer, ha criticat al màxim òrgan fiscalitzador de l'Estat per "no haver perseguit els 3.800 grans morosos" i que deuen un total de 14.100 milions d'euros a Hisenda.

Paral·lelament, per a Pellicer, el dictamen del Tribunal de Comptes suposa una prova més que "la via del diàleg és una via morta ja que no hi ha diàleg possible amb un Estat antidemocràtic i una monarquia corrupta".

 

Desconfiança en la trobada Sánchez-Aragonès

Respecte a la trobada entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, els cupaires desconfien d'aquesta reunió perquè consideren que es tracta de l'"enèssima part de l'operació Catalunya, que va començar el 2017 amb càrregues policials" i que ara el que busquen és "combinar els pals (perquè encara continuen amb aquesta línia) amb la pastanaga".

Xavier Pellicer també s'ha mostrat molt contundent amb el sopar inaugural del Mobile World Congress en el qual van coincidir Aragonès, Sánchez i el rei Felip VI. La CUP ha dit que va ser el "sopar de la vergonya" i el que planteja és "cal trencar amb el règim del 78 i l'Íbex-35, ja que és qui controla el govern de l'Estat". "Aquesta setmana està sent tendència aquesta operació d'Estat que pretén tancar als despatxos un procés polític que ha reivindicat sempre que la solució són les urnes i la gent votant i decidint", ha afirmat Pellicer.

En aquest sentit, la formació cupaire també coincideix amb ERC i Junts que l'única solució al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat passa "per l'amnistia i l'autodeterminació", donat que la via del diàleg la donen per "esgotada".

El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros

Aquest dimarts, el Tribunal de Comptes ha donat a conèixer que reclama 5,4 milions d'euros a 34 exalts càrrecs de la Generalitat per presumptes irregularitats en les despeses destinades a acció exterior. La suma d'aquesta xifra dista del total de les fiances que reclama a cadascun dels responsables que figuren a la llista. El que fa l'organisme és desglossar en diferents partides els 5,4 milions d'euros i exigeix una quantia determinada per cadascuna d'elles. A cada dirigent, però, li atribueix una suma diferent per garantir-se que les partides siguin rescabalades solidàriament entre tots els responsables.

Això vol dir que si un dels denunciats no pot fer front perquè no té diners o bé no té propietats que es puguin embargar, són la resta de persones situades com a responsables de cadascuna de les partides concretes les que hauran d'abonar els diners corresponents.

Francesc Homs (2,9 milions), Andreu Mas-Colell i Artur Mas (2,8 milions) o Raül Romeva (2,1 milions), Carles Puigdemont i Oriol Junqueras (1,9 milions) són alguns dels exmembres del Govern que han rebut aquesta fiança.

 

Imatge principal: Xavier Pellicer, diputat de la CUP, en una roda de premsa al Parlament. Europa Press.