La publicació per part dels Mossos d'un document que detalla les explicacions tècniques dels projectils de foam no ha satisfet gens la CUP, que pocs minuts després ha reaccionat amb contundència.

En una roda de premsa al Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha qualificat el "suposat" protocol d'"insult" a totes les persones que han resultat ferides en manifestacions i a tothom qui s'hagi mobilitzat pels drets socials i per l'autodeterminació. 

"Això no és un protocol. És un document que podria haver escrit qualsevol persona i no cal ser ni a Interior per escriure'l", ha etzibat el cupaire, que ha recordat que la publicació d'aquest protocol ja es va demanar el 2019 a través d'una moció aprovada per la Cambra catalana.

 

Prohibició del foam

Tanmateix, Pellicer ha anat directament al gra i ha demanat la prohibició definitiva d'aquesta mena d'armament. "Creiem que tant les bales de foam com les pistoles taser i la resta d'eines militars s'han de prohibir de forma immediata perquè suposen un perill greu per a la població civil", ha reivindicat recordant les diverses mutilacions d'ulls i testicles que s'han produït en les protestes durant els darrers anys a Catalunya. Pellicer ha fet un esment especial a la manifestant que va perdre un ull a les protestes pro-Hasél, que ja ha presentat una querella contra la policia catalana per aquest fet.

Pellicer ha carregat contra el document publicat per la policia catalana per la poca informació, al seu parer, que dona i ha emfatitzat en la idea que "no hi cap eina per rastrejar o fiscalitzar l'ús d'aquestes eines".

També ha destacat que tot i que el protocol detalla que per utilitzar el foam un agent ha de demanar autorització al seu superior, "a continuació dona a entendre que també ho pot fer sense el seu permís si després l'informa". Per últim, el diputat ha lamentat que el document no concreta quin tipus de formació reben els agents que estan autoritzats a utilitzar aquesta munició.

L'acord amb ERC

Preguntat sobre l'acord amb ERC, que estipulava una moratòria del foam mentre no es publiqués aquest protocol, el cupaire ha estat clar: com que no consideren que aquest document sigui un protocol continuaran exigint la seva prohibició.