La diputada de la CUP Laia Estrada ha cridat aquest dimarts a aprofitar la pròxima oportunitat que arribarà a l'independentisme en l'àmbit internacional: el referèndum que ha de celebrar Escòcia el 19 d'octubre de 2023. A quinze mesos d'aquesta jornada, la cupaire ha lamentat que, actualment, l'executiu català no està impulsant una "agenda pròpia" que permeti avançar cap a la independència. "El Govern ha fet seva l'agenda del reencuentro", ha criticat. En aquesta línia, ha assenyalat que la trobada que han de mantenir aquest mateix divendres els presidents de la Generalitat i del govern espanyol, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, no abordarà les qüestions centrals per resoldre el conflicte. "L'única forma de fer-ho és reconèixer el dret d'autodeterminació i garantir l'amnistia per a tots els represaliats", ha advertit. "Per contra, no s'està duent a terme un diàleg en el marc de l'empoderament del moviment independentista, sinó que està totalment destensat".

Davant d'aquesta realitat, Estrada ha recordat que l'any vinent hi haurà el referèndum a Escòcia que podria significar la independència d'aquest territori de la resta del Regne Unit, si bé de moment el govern britànic s'ha limitat a tancar la porta a aquest plebiscit i encara no el reconeix. "Considerem que aquesta és l'aposta i l'estratègia valida", ha defensat. Per la cupaire, el Govern ha d'apostar per "sincronitzar" l'agenda catalana amb l'escocesa i aprofitar el moment en què s'obri un debat pel conflicte entre Escòcia i el Regne Unit.

"Això no vol dir convocar un referèndum el mateix dia que ho fa Escòcia", ha aclarit, però sí que creu indispensable "pujar a l'onada" del debat que s'obrirà en el marc de la Unió Europea per fer avançar la qüestió catalana i trobar una nova oportunitat per fer prosperar el procés. "La clau és forçar el govern a parlar de la resolució del conflicte en els mateixos termes que ho fan altres països de l'entorn", ha llençat.

El mateix clam que Victòria Alsina

Precisament, la setmana passada va ser la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, qui va apel·lar a "aprofitar totes les tendències i oportunitats internacionals que es posen damunt la taula per defensar els interessos de Catalunya i dels catalans", en referència al referèndum escocès. A més, va atrevir-se a fer un pronòstic sobre com serà aquella jornada, en comparació amb les escenes viscudes a Catalunya el 2017. "El que tinc clar és que en aquest cas no veurem policies ferint la societat civil i a la població, no es rebentaran col·legis electorals i ningú dissoldrà el govern escocès ni el seu parlament, ni el Consell d'Europa haurà d'emetre recomanacions"