Aprofitar oportunitats internacionals per seguir la lluita independentista. És el que ha defensat aquest dijous la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina, que ha cridat a "aprofitar totes les tendències i oportunitats internacionals que es posen damunt la taula per defensar els interessos de Catalunya i dels catalans", i entre el que cal aprofitar, ha apuntat el referèndum d'Escòcia​ previst per l'octubre de 2023, malgrat que encara no estigui del tot definit: "El que tinc clar és que en aquest cas no veurem policies ferint la societat civil i a la població, no es rebentaran col·legis electorals i ningú dissoldrà el govern escocès ni el seu parlament, ni el Consell d'Europa haurà d'emetre recomanacions", ha apuntat Alsina, referint-se als fets que van passar l'octubre del 2017 a Catalunya.

La intervenció de la consellera ha estat al ple del Parlament que va començar dimecres i acaba aquest dijous, en una interpel·lació que li ha fet el diputat del seu partit Francesc de Dalmases. En la seva resposta, Alsina també ha fet referència als coneguts com Acords d'Abraham firmats l'any 2020 entre els Emirats Àrabs Units i Israel, que canvien tendències: "Poden ajudar a facilitar la solució del conflicte entre Israel i Palestina i que Palestina pugui tenir un Estat viable, i obre un ventall d'oportunitats importants". En aquest sentit, la consellera ha destacat que Catalunya vol ser present i connectar amb aquestes noves oportunitats a la regió, i ha explicat que anirà a la zona després de l'estiu per realitzar un "viatge de prospectiva institucional". 

Sobre la guerra a Ucraïna, ha dit que a Catalunya les seves conseqüències se sumen a la "crisi crònica d'infrafinançament i dèficit fiscal", sense la qual es podria invertir més a Catalunya, millorar la seva xarxa de protecció social i ser veritablement solidaris amb Ucraïna i altres conflictes. En aquest sentit, ha recalcat que el Govern es posiciona sobre assumptes internacionals com aquests "per assentar doctrina i una base de posicionaments que deixin ben clar que a Catalunya les coses es fan bé i està preparada per a actuar com un Estat normal, modern i solvent".

En la seva intervenció per plantejar la interpel·lació Francesc de Dalmases ha destacat que la data prevista pel referèndum serà un moment clau pel futur d'Escòcia i també per Europa i el món. També ha aprofitat la seva intervenció per donar suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, pel seu procés judicial per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.  "Sorprèn que en alguns discursos estiguem discutint un dels principis democràtics essencials: la presumpció d'innocència".