La CUP ha presentat aquesta tarda en una conferència política a la seva seu del carrer Casp de Barcelona el seu model de pressupostos "lliures de Montoro". Sota el títol "Què entenem per pressupostos de ruptura?", els cupaires han expressat públicament el seu plantejament dels comptes que hauran de servir, segons la CUP, per avançar "qualitativament en tres eixos: ruptura, procés constituent i pla de xoc". De fet, la diputada Eulàlia Reguant ha justificat que si la CUP entra a negociar, és perquè "és una legislatura excepcional, si no, la CUP no es plantejaria negociar uns pressupostos segrestats".

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha explicat que els pressupostos han de ser una “palanca de ruptura, d’activació popular i reconstrucció de blocs socials sòlids”. La cupaire ha defensat que els comptes han de ser una eina estratègica per acabar amb l’autonomisme. “El debat dels pressupostos no es pot quedar a banda del procés constituent i el pla de xoc”, ha argumentat.

Reguant ha denunciat que Catalunya està “intervinguda per la troica a través de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, la cupaire opina que “si volem mostrar canvis i avançar, cal que els pressupostos responguin a la idea de ser lliures de Montoro, postautonòmics”. “L’únic camí és la desobediència i la independència”, ha clamat.

La CUP ha dividit el seu model de pressupostos en cinc grans eixos. Des del punt de vista de la despesa social, calen mesures “visibles i amb efectes rellevants”. En aquest sentit, Eulàlia Reguant defensa que els pressupostos han de ser "d’inflexió", bàsicament per la recuperació de drets. És més, defensa que la ciutadania, i sobretot les classes populars, hauran de percebre que en la “construcció de la República es compta amb elles”.

Durant la seva intervenció, Reguant ha defensat que s’han de prendre mesures econòmiques que reforcin el discurs de la ruptura, és a dir, que “canviïn de paradigma i abandonin les polítiques autonomistes”. En aquest sentit, la CUP insisteix que “el Tribunal Constitucional no pot ser un topall infranquejable”.

De fet, els anticapitalistes demanen “audàcia” per implementar el mandat del Parlament, com a institució sobirana. Precisament, els cupaires reclamen la incorporació de totes les taxes i impostos suspesos per l’Alt tribunal, com són l’impost de dipòsits bancaris, el de nuclears o el d’habitatges buits.

Ingressos

La CUP també ha marcat les seves línies mestres pel que fa als ingressos a llarg termini. En aquest sentit, defensen que calen mesures que portin cap a una estructura tributària més “justa i equitativa”, amb més capacitat recaptatòria i més eficaç contra el frau.

En matèria fiscal, els cupaires demanen “canvis significatius” en el tram autonòmic de l'IRPF, modificant el tram tant a les rendes altes com a les baixes, en sintonia amb el que defensa Junqueras. Una qüestió que ha ja aixecat polseguera​ dins el Govern català. D’altra banda, la CUP també aposta per reformular l’impost de patrimoni cap a un impost sobre grans fortunes i recuperar el de donacions i successions de 2008. Així, com “algun altre nou impost amb audàcia política”, ha defensat Reguant.

Deute públic

Una altra línia mestra de la CUP per negociar els pressupostos és la qüestió del deute de la Generalitat, però ara, “el seu impagament ha d’emmarcar-se en el full de ruta sobre el procés constituent”. En aquest sentit, Reguant ha demanat al Govern català que “reconegui la insostenibilitat” del deute.

Tot plegat perquè caldrà “desconnectar-se del FLA el 2017”, ha argumentat. En aquest sentit, la cupaire ha defensat que la negociació dels pressupostos “s’ha d’aprofitar” per posar les bases del futur. “Poden ser transformadors, l’eina que acceleri, i això només passa perquè siguin desobedients i al servei de l’emergència social, procés constituent i trencar amb les polítiques d’un Estat que ens té intervinguts”, ha exposat. 

A la conferència hi han assistit representants de diversos partits catalans, com ara Josep Maria Jove, secretari general de Vicepresidència i conselleria d'Economia; els diputats de JxSí, Roger Torrent i Maria Senserrich; i l’Albano Dante Fachin de CSQP.