La CUP no està disposada a fer un ple d'investidura "fet a mida pel TC", pel que rebutja la investidura simbòlica, i demana una reunió "trilateral el més aviat possible". El diputat de la CUP Carles Riera ha assegurat, en declaracions a la premsa després de reunir-se amb el president Carles Puigdemont a Brussel·les, que tenen "pressa" per acordar la investidura i ha reclamat una reunió "trilateral" amb JxCat i ERC "el més aviat possible". 

Riera, que ha viatjat amb el també cupaire Vidal Aragonès per reunir-se amb Puigdemont i els diputats de JuntsxCat Laura Borràs i Quim Torra, ha admès escoltar "amb molta atenció" la proposta de l'equip de JxCat. "Hem estat treballant moltes hores, discutint-la, debatent-la", ha explicat Riera, que ha dit que espera "poder-ne parlar el més aviat possible amb ERC", perquè no han estat amb contacte amb els republicans.

"Tot el moviment republicà té pressa i urgència perquè arribem a un acord que signifiqui realment instituir i materialitzar la República, poder fer una investidura presencial que signifiqui un pas endavant", ha dit Riera. Fonts de JuntsxCat han explicat que la reunió amb la CUP a Brussel·les ha anat "molt bé".

Rebuig a la investidura simbòlica

Tot i que les negociacions continuen, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha assegurat també aquesta tarda que els acords per la investidura s'iniciarien de nou en el cas que es proposés una investidura simbòlica o un altre candidat a la presidència de la Generalitat, com s'ha apuntat en les darreres hores. "No participarem en un ple fet a mida pel Tribunal Constitucional", ha defensat.

En un comunicat emés per la formació, Sirvent ha destacat que la CUP entén que "la investidura efectiva del candidat més votat significa un embat democràtic real amb l'Estat" i que, per tant, en cas de no fer-se així "els acords assolits fins al moment s'iniciarien de nou".

A més, la CUP considera que el retorn a la "normalitat autonòmica" significa perllongar indefinidament els efectes dels articles 155 i 135 de la Constitució espanyola. Per això, ha demanat tant a JuntsxCat com a ERC "honestedat, claredat i sinceritat" per dir si "la seva acció política anirà encarada a la desobediència, a impulsar el Procés Constituent i avançar en polítiques socials o si seguiran posposant aquestes qüestions a una pugna partidista, relacionada amb noms i quotes de partits".

Els anticapitalistes responen així a la proposta que la investidura del president Carles Puigdemont quedi en mans d'una Assemblea d'Electes, mentre el Parlament investeix un altre president efectiu que acabi amb el 155. Una proposta, però, que JuntsxCat ha descartat en les últimes hores, ja que aposten per "l'elecció del president Puigdemont sense adjectius de simbòlic o executiu".

La resposta de la CUP arriba l'endemà de la reunió entre una delegació d'ERC i Puigdemont a Brussel·les, i el mateix dia que dos diputats cupaires, Carles Riera i Vidal Aragonés, hagin viatjat a la capital belga per reunir-se amb el president. A més, els diputats de JuntsxCat s'hi han traslladat també per mantenir una reunió de grup parlamentari i debatre com ha de ser la investidura.