Junts per Catalunya descarta que la investidura del president, Carles Puigdemont, quedi en mans d'una Assemblea d'Electes, com s'ha apuntat aquest dilluns i ha avalat ERC. "La investidura passa per l'elecció del president Puigdemont sense adjectius de simbòlic o executiu", asseguren a El Nacional fonts presents a la reunió que aquest dilluns han celebrat els diputats del grup parlamentari de JuntsxCat a Brussel·les.

La hipòtesi d'una investidura a través de l'Assemblea d'Electes, en canvi, sí que es veu amb bons ulls a la seu d'ERC. En ser interrogat al respecte el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, havia assenyalat aquest dilluns que seria una bona solució. "Sona bé perquè dona tot el valor al Govern legítim de Brussel·les i alhora permet posar fi al 155", ha admès Sabrià en la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent del partit on s'ha analitzat la reunió que van celebrar els negociadors republicans amb Puigdemont diumenge a la capital belga.

El fet que la investidura fos assumida per l'Assemblea d'Electes -l'òrgan integrat per alcaldes, regidors i parlamentaris de Catalunya que va crear l'octubre del 2016 l'AMI en previsió que l'Estat suspengués les institucions catalanes-, abona la tesi d'una doble presidència que havia apuntat la setmana passada el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb un president legítim però simbòlic i un altre d'efectiu. 

Discrepàncies

No obstant, Junts per Catalunya no accepta que es parli de presidència simbòlica, ni tampoc ho accepta Puigdemont, que ha traslladat l'epicentre de les negociacions a Brussel·les i condueix les converses molt personalment. Segons aquestes fonts, l'Assemblea d'Electes tindrà un paper de suport al president a Brussel·les, però no per a la investidura.

Per contra, els republicans donen per tancat que, davant la impossibilitat de garantir la investidura al Parlament sigui quina sigui la fórmula escollida per assenyalar la presidència de Puigdemont a Brussel·les, serà necessari investir un "president efectiu" a Catalunya. Segons ERC, hi ha un acord bàsic en aquest sentit i només falta concretar la forma -tant l'acte simbòlic a Bèlgica, com la investidura efectiva al Parlament- i el calendari -atès que Puigdemont va plantejar un timing que els negociadors d'Esquerra van considerar massa imminent-.

Igualment les funcions que haurà de tenir Puigdemont provoca diferències entre els negociadors. Els republicans li atorguen un paper de projecció del conflicte independentista al món, mentre que JuntsxCat reclama la responsabilitat última en funcions executives. De fet, un dels temes clau de negociació és definir el paper del president, que el seu grup no vol en cap cas simbòlic.

Reunions a Barcelona

Malgrat aquesta diferència d'opinions, els diputats de JuntsxCat reunits a Brussel·les han posat en valor la "recuperació de la confiança" amb ERC que ha fet evident la reunió que diumenge va mantenir el president amb una delegació dels negociadors republicans, integrada per la consellera Meritxell Serret, el secretari d'Hisenda, Pere Aragonès, Jordi Bacardit i Miquel Gamisans. Les negociacions continuen a Barcelona a través d'un grup de treball que integren els consellers Josep Rull i Jordi Turull i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Aquesta tarda, Puigdemont s'ha reunit amb els diputats de la CUP Carles Riera i Vidal Aragonès per exposar-los també l'acord. En acabar la trobada, Riera ha rebutjat també la investidura simbòlica i ha reclamat una reunió trilateral amb JuntsxCat i ERC el més aviat possible.

JuntsxCat segueix sense desvelar la fórmula que ha de fer possible la investidura de Puigdemont però asseguren que "hi ha un itinerari legal que permet fer-ho". Igualment, insisteixen que la investidura és fonamental i no descarten noves les eleccions si no és possible. "La voluntat és derogar el 155 i continuar fent República", destaquen.

La reunió del grup parlamentari ha servit perquè Puigdemont pogués prendre la temperatura a l'estat d'ànim del grup parlamentari, explicar-los de primera mà la situació de les converses i transmetre'ls confiança sobre les negociacions.

El president ha aprofitat fins i tot per explicar als diputats els missatges que es va intercanviar amb el conseller Toni Comín, i es van fer públics, on feia evident el desencís per la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el debat d'investidura. Puigdemont ha confessat que aquell dia estava afectat per la situació.