El retorn de Clara Ponsatí a Catalunya ha agafat tothom per sorpresa. També el diputat de la CUP Xavier Pellicer, que se n'ha assabentat mentre donava la seva roda de premsa al Parlament. "No conec la informació", ha admès, a preguntes dels mitjans de comunicació. Tot seguit, ha entrat en matèria per donar-li la benvinguda i transmetre-li "tot el suport com a persona represaliada i exiliada". El cupaire ha recordat que Ponsatí gaudeix d'immunitat parlamentària com a eurodiputada, malgrat que pesa sobre ella una ordre de detenció. És per això que "la pilota està sobre la teulada de l'Estat" en aquests moments. Amb tot, Pellicer ha estat contundent amb el seu suport a l'exconsellera d'Ensenyament: "Davant qualsevol intent de l'Estat de represaliar-la, allà hi serem".

🔴 Clara Ponsatí torna de l'exili a Catalunya, DIRECTE | Última hora i declaracions

Després de cinc anys a l'exili

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat avui a Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat, posant així fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.

Els darrers mesos ja havien tornat des de l'exili la consellera Meritxell Serret -precisament aquest dimecres està previst el judici contra ella al TSJC- i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer tant l'una com l'altra presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí s'ha limitat a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. En el seu cas s'afegeix, a més, la condició d'eurodiputada que en teoria li hauria de permetre moure's lliurement per Europa.

La reacció de Junts

Des de Junts, el secretari general Jordi Turull ha qualificat el retorn a Catalunya de l'exconsellera Clara Ponsatí d'una decisió "emmarcada en la confrontació intel·ligent". A través d'una declaració institucional, ha defensat que Ponsatí no ha comès cap delicte. El dirigent de Junts també s'ha dirigit a l'estat espanyol per demanar-li que "respecti" la seva immunitat com a eurodiputada i no emprengui cap actuació que impedeixi la seva llibertat. "Una hipotètica detenció demostraria la desproporció del Suprem ordenant la detenció d'una persona que ni tan sols ha estat citada a declarar i per un delicte que no suposa penes de presó", ha dit.